Milas’ta zeytincilik üzerine yaptığı çalışmanın raporunu yayınlayan Milas Kent Konseyi, Avrupa İklim Eylem Ağı ve İklim İçin 350 Derneği, Milas’ın kurtuluşunun kömürde değil zeytinde olduğunu vurguladı.
Muğla Milas ilçesinde Milas Kent Konseyi, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) ve İklim İçin 350 Derneği’nin birlikte hazırladığı “Yerel Ekonomi İçin Dönüşüm Fırsatı: Milas’ta Zeytincilik” isimli raporun tanıtımı Milas Prof. Dr. Aşkidil Akarca Salonu’nda yapıldı. Zeytin üreticilerinin yanı sıra, İkizköy’de termik santrale karşı zeytinliklerini koruyan İkizköylülerin de katıldığı tanıtım toplantısında zeytinciliğin bölgeye sağladığı katkılara değinildi. Raporu Avrupa İklim Eylem Ağı Türkiye Koordinatörü Özlem Katısöz okudu.
‘Milas zeytinyağı, Türkiye’nin tek Avrupa Birliği coğrafi işaretli zeytinyağı’
Kömür madenini genişletmek için zeytinlerin söküldüğü Milas’ta zeytinin işlenmesi için 70 yeni tesis kurulacağını söyleyen Katısöz, böylece kömüre mahkûm olmadan zeytine dayalı yerel bir ekonomi kurmanın mümkün olduğunu vurguladı. Bu projeyle ayrıca 685 kişinin de istihdam edilecek olduğunu belirten Katısöz, şunları dile getirdi:
“Bu tesisler için ihtiyaç duyulan yatırım ise, Milas’ta işletmedeki iki kömürlü termik santrale sadece bir yılda verilen teşvik miktarına eşdeğer. Ayrıca, yörede zeytine dayalı bir ekonominin desteklenmesi ile AB coğrafi işaretli Milas zeytinyağının yarattığı değer 4,5 milyon TL’den 60 milyon TL’ye çıkabilir. Zeytinlikleri madenciliğe açan ve tüm Türkiye’nin tepkisini çeken yeni yönetmelikle Milas’taki zeytin ağaçları da kesilme tehdidi altında. Oysa Milas zeytinyağı, Türkiye’nin tek Avrupa Birliği coğrafi işaretli zeytinyağı.”
Yıllık ortalama 100 bin ton zeytin hasadı yapılıyor
Milas’ta yıllık ortalama 100 bin ton zeytin hasadı yapıldığını ifade eden Katısöz, “Ancak bunun beşte biri bölge ekonomisi için ek katma değer yaratmadan işlenmemiş zeytin olarak bölge ekonomisi dışına çıkıyor. Gerekli tanıtım ve tescil süreçleri uygulanırsa Avrupa Birliği coğrafi işaretli Milas zeytinyağının 100 ton üretimi sekiz katına çıkabilir. Tescilli zeytinyağının yarattığı değer 2021 fiyatlarıyla 4,5 milyon TL’den 60 milyon TL’ye artabilir. Milas, Türkiye’de zeytin ve zeytinyağının başkenti. Milas 5 bin yıldır insanların yerleştiği, 4000 yıldır diğer bir deyişle Karya Uygarlığı’ndan bu yana zeytincilik yapılan ve zeytinyağı üretilen bir coğrafya. Türkiye, Avrupa Konseyi Kültür Rotası olarak tanınan Zeytin Ağacı Rotası içinde yer alıyor. Zeytin etrafında şekillenecek yeni ekonomiyle Milas gastroturizme açılabilir” diye konuştu.
‘Yeni ekonomik fırsatlar yaratılabilir’
Ardından konuşan Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Serap Türker de, kısa vadeli kazançlar için binlerce yıllık zeytin ağaçlarının yok edilmek istendiğini söyledi. Açıklanan bu raporla başka bir dünyanın mümkün olduğunu gösterdiklerini kaydeden Türker, “Milas’ta yaşayanlar için Milas’ın binlerce yıllık kültürünü ve doğasını koruyarak yeni ekonomik fırsatlar yaratılabileceğini göstermesi bakımından çok değerli bir çalışma” ifadelerini kullandı.
‘Zeytinler termik santral tehdidi altında ‘
İklim İçin 350 Derneği Kampanya Sorumlusu Efe Baysal ise, binlerce yıldır Anadolu’nun simgesi olan zeytinlerin termik santrallerin tehdidi altında olduğunu belirtti. Oysa zeytincilik etrafında örgütlenecek yerel bir ekonominin Milas için büyük bir fırsat olduğuna işaret eden Baysal, “Gastroturizmiyle, zeytin rotasıyla, Karia yoluyla, Milas’ın kültürüne sahip çıkan; yörenin ekolojisini koruyan; bölgenin geçim kaynaklarını dönüştüren kömüre feda edilmemiş planlı bir ekonomi pekâlâ hayata geçirilebilir” diye konuştu.