Yönettiği şirketin rotasını sağlıklı ve iyi gıdaya yönlendiren ve yeni yatırımlar yapmasına vesile olan kadın girişimci Oya Zingal, premium zeytinyağı markası Olivoyage ile fark yaratıyor. Lezzet Fabrikası’nda da kadın üreticileri destekliyor.
Selanik göçmeni bir ailenin kızı olan Oya Zingal, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji mezunu. Kariyerini satış ve pazarlama alanlarında şekillendiren Zingal, 2008 yılında merkezi Kuveyt’te bulunan Mresco Türkiye Group’a Satış Müdürü olarak girdi ve CEO’luğa kadar yükseldi.
Girişimci kişiliği ile Mresco’nun faaliyet alanlarını her geçen yıl genişleten Zingal, şirket çatısı altında 2017 yılında kurduğu Olivoyage zeytinyağı markası ile de çocukluk hayalini gerçekleştirdi. Zingal, “Çocukluğum dedemin Bursa Mudanya’daki zeytin bahçesinde geçti. Ailemin öğütleri hep kulağımdaydı; zeytin, köklerimi ifade ediyordu. Günün birinde bir zeytin bahçem olmasını çok istiyordum” diyor.
Geyikli’den çıkan marka Olivoyage
Çanakkale Geyikli’de 200 dönümlük iki zeytin bahçesi satın alan Zingal, zeytinyağı üretimi konusunda önde gelen ülkelerden İtalya’da Toscana Vadisi’nde bazı kurs ve eğitimlere katıldı. Zeytinyağı yolculuğunu A’dan Z’ye öğrenen Oya Zingal, kendi bahçesindeki hasata bizzat katılarak bu işe ilk adımını attı ve zeytinyağı markası Olivoyage’u hayata geçirdi. Üretim için organik sertikasını da hemen aldı.Olivoyage’ın zeytinleri toprağa hiç temas etmeden elle toplanıyor; hasatta dallara zarar verme, vurma veya kırma olmuyor. Toplanır toplanmaz soğuk sıkıma geçilip aynı gün tanklara alınıyor.
İşçilerinin yüzde 80’i kadın
İklim değişikliğine göre yılda 10- 15 tonluk zeytin hasadı yapılıyor. Ortalama iki ay süren hasat için yüzde 80’i kadınlardan oluşan işçiler istihdam ediliyor.
Bahçesindeki 250’ye yakın Delice ağacına hiç dokunmayan Zingal, bu ağaçların ürününü ayrı olarak şişeliyor. Normal zeytin ağacı 5-6 kg.’da 1 kg. zeytinyağı verirken, Delice ağaçları 15- 20 kg.’da 1 kg. zeytinyağı veriyor. Delice zeytinyağının polifenol ve antioksidan oranı diğerlerine göre çok daha yüksek.
İki temel ilke
Premium bir marka olan Olivoyage’taki, ‘erken hasat’ ve ‘soğuk sıkım’ olmak üzere, iki temel ilkelerine vurgu yapan Zingal, bu yöntemlerle daha az zeytinyağı elde etmelerine GİRİŞİM | Oya Zingal ‘Bir zeytin yolculuğu’ anlamını taşıyan Olivoyage, İngilizce olive (zeytin) ve voyage (yolculuk) kelimelerinden meydana geliyor. rağmen asla vazgeçemeyeceklerinin altını çiziyor.
Oya Zingal, Olivoyage’ın bulunduğuyöreye olan katkılarını da şöyleanlatıyor: “İlk başta zeytin bahçemizdeçalışanların tamamının kadın olmasını istedim, ancak bu fikre yöredekiler sıcak bakmayınca zorlamadım. Değişimlerin özümsenerek yavaş yavaş olacağını düşündüğüm için ısrarcı olmuyorum. Çalışanlarımızın yüzde 80’inin kadın olması bile başarı!”
Kadın girişimcilerin yaptığı işlerin bulunduğu yörelerde farkındalığın artmasına katkı sunduğunu dile getiren Zingal, “Başta kadınlar, özellikle de genç olanlar sizi örnek alıyor. Biz de Geyikli’de bunu hissetmenin gururunu yaşıyoruz” yorumunu yapıyor.
Her yıl aynı kalitede
Butik ve özel bir marka olan Olivoyage’ı geniş kitlelere hitap edecek şekilde kurgulamadığını söyleyen Zingal, “Her yıl aynı kalitede zeytinyağı üreten bir markayız” diye konuşuyor.
Olivoyage’ın gastronomi sektöründe coğrafi işarete ve sürdürülebilirliğe önem veren noktalarda kullanıldığını dile getiren Zingal, üst segment otel markalarının mutfaklarında ve sofralarında bulunduklarını kaydediyor.
Zingal’ın verdiği bilgiye göre Olivoyage kullanan noktalardan bazıları şunlar: JW Marriott Istanbul Marmara Sea, Le Meridien Istanbul Etiler, Fourseasons Sultanahmet, Hilton İstanbul Bosphorus, Fairmont Quasar, Adress Otel… Olivoyage’ın satışı kendi web sitesi üzerinde de yapılıyor.
Yeni ürünler yolda
Oya Zingal’ın Olivoyage markası için hedefinde yeni ürünler var. Zeytinden yapılan kavanozda tüketilebilecek ve zeytinyağı ile zenginleşecek mezeler ve kurumuş sebzeler üretmeyi planlıyor.
Lezzet Fabrikası ile kadın üreticilere destek
Oya Zingal, CEO’su olduğu Mresco Türkiye Group bünyesinde bir başka gıda işine de Üç Öğün catering markasıyla girmiş, Lezzet Fabrikası adı altında devam ediyor. Lezzet Fabrikası, Mresco Türkiye Group bünyesinde 2016 yılından bu yana taşıma yemek hizmetinin yanı sıra yerinde üretim ve ziyafet catering hizmetleri de veren Üç Öğün’ün yatırımlarını ve dönüşüm sürecini taçlandırdığı yeni marka ismi. Merkez mutfağı İstanbul Kurtköy’de yer alan Lezzet Fabrikası’nın şu anda günlük 40 bin öğün yemek çıkardığını ifade eden Zingal, “Burada da kadın girişimciliği gözeten projeler yapıyoruz” diyor.
Mutlu Cuma
Bu projelerden biri “Mutlu Cuma” uygulaması. Her ayın son cuma günü, toplu yemek menülerinde görmeye alışık olmadığımız sınırlı üretimi olan ‘nitelikli’ bir yerel gıda ürünü ile çok özel bir menü oluşturuluyor.
Lezzet Fabrikası, her ay farklı bir ürünü odağına alarak hem hizmet verdiği kurumsal firmaların çalışanlarına sıra dışı bir yemek deneyimi sunuyor hem de kadın üreticilere destek oluyor. Menüde kullandığı bu ürünleri tarımsal üretim yapan kadın kooperatiflerinden temin eden Lezzet Fabrikası, “Mutlu Cuma” uygulamasında yerel gıda ürünleriyle ilgili de farkındalık oluşturuyor. Örneğin Mutlu Cuma’nın teması ‘enginar’sa çıkan tüm yemeklerde enginar yer alıyor: Enginarlı çorba, yemek, cacık vs. yapılıyor. Enginarlar, Urla Kadın Kooperatifi’nden geliyor.
Lezzet Fabrikası’nın çalıştığı kadın kooperatifleri arasında Urla’nın yanı sıra Geyve Kadın Kooperatifi, Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi gibi yerler de var. 6 Şubat depremlerinin yaşandığı 11 ilden de hali hazırda direkt üreticiden ürün teminleri sürüyor. Oya Zingal, “Projemizi, Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen yerel ürünlerle sağlıklı, temiz ve adil gıda prensibiyle üretim yapan kadın kooperatifleri hakkında farkındalık yaratması açısından çok önemsiyorum” diyor.