Yeşil zeytinin faydaları ve lezzetli bir besin olması toplumda zeytin tüketimini arttıran önemli unsurlardır. Zeytin, Türk toplumunda yüzyıllardır tüketilen, kahvaltı öğünlerinin vazgeçilmezi olan besinler arasında yer alır.
Zeytin ağacından yetişen zeytin, ilk olgunlaştığında yeşil ve sert bir görünüme sahiptir. Tüketicilerin tercihlerine göre zaman içinde olgunlaştırılarak renk değişimine uğrar ve yumuşak bir yapı alır.
Tuzlu suda bekletilerek fermente edilen yeşil zeytinler, sofralarda tüketilebilecek kıvama gelir. Yeşil zeytin, besin değeri oldukça yüksek olan gıdalar arasında yerini alır. İçeriğinde bulunan lif, antioksidan ve faydalı yağlar besleyicilik özelliğini artıran unsurlar arasında yer alır.
Yeşil zeytinin faydaları zeytini çeşitli yaş grupları ve özelliklerdeki tüketicilerin sofralarının vazgeçilmez gıdalarından biri olmasını sağlar. İçeriğinde bulunan antioksidanlar, polifenoller, E vitamini ve lif bakımından zengin olması vücut sağlığına önemli oranda katkı sağlar. Vücudun sağlıklı yağ tüketimine de ihtiyacı bulunur.
Yeşil zeytin içeriğinde vücudun ihtiyaç duyduğu sağlıklı ve besleyici özelliklere sahip yağlar bulunur. Vücudun ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağları elde etmesi, şeker dengesini ve kolestrolü de dengede tutmasına yardımcı olur. Kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir gibi besin bileşenleri açısından da oldukça zengin olan yeşil zeytin, kemik sağlığını geliştirmek, korumak ve iyileştirmek için tercih edilebilir.
Yeşil zeytinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Kalp sağlığını destekleyici temel yağ asidi içerir.
- Kansere yakalanma riski azaltacak antioksidan içeriğe sahiptir.
- Kan şekerini dengeleyerek diyabete karşı korur.
- Kemik sağlığını destekleyen ve iyileştiren kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi besin bileşenlerine sahiptir
- İnflamasyonu azaltarak cilt hastalıklarının önüne geçebilir ve cildin daha iyi bir görünüme sahip olmasını destekler.
- Cildin ihtiyaç duyduğu E vitamini için önemli bir kaynak oluşturur.
- Doyurucu olması ve yüksek besin değerlerine sahip olması sebebiyle kilo kontrolüne yardımcı olur.
Yeşil Zeytinin Faydaları; Kalp ve Cilt Sağlığına Etkileri
Yeşil zeytinin faydaları kalp sağlığı ile yakından ilişkilidir. İçeriğinde bulunan doymamış yağ asitleri kalp ve damar hastalıkları için oldukça önemlidir. LDL adı verilen kötü kolesterolü, yeşil zeytinin içeriğinde bulunan oleik asit düşürebilir ve kalp krizi riskini azaltabilir.
Zeytinin farklı usullerle sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağı da kalp sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Günlük olarak porsiyon kontrolü yapılarak tüketilen zeytinyağı, vücuttaki kan basıncını ayarlar ve damarların daha esnek olmasına zemin hazırlar. Günlük hayatta zeytin ve zeytinyağı tüketimini tercih ederek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Cilt sağlığı için tercih edilen krem, yağ gibi takviyelerin yanı sıra beslenme düzenini sağlıklı ilerletmek aydınlık ve temiz ciltlere sahip olmanız açısından önemlidir. Zeytinyağı içerisinde yüksek oranda E vitamini bulundurur. E vitamini cildin nem dengesini sağlayan en önemli besin bileşenleri arasındadır.
Bunun yanı sıra yeşil zeytinin içeriğinde bulunan antioksidanlar da nem dengesini düzenleyerek ciltteki yaşlanma belirtilerini en aza indirebilir. Cilt sağlığı ile birlikte saçların daha parlak ve hacimli görünmesi, daha sağlam köklere sahip olması için de tercih edilebilir.
Kronik inflamasyon, cilt hastalıklarına sebebiyet veren etmenlerdendir. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları kronik inflamasyon sebebiyle ortaya çıkabilir. Yeşil zeytin, kronik inflamasyonu azaltarak karaciğerdeki değerleri düzenleyebilir. Bu değerlerin düzelmesi cilt hastalıkları noktasında iyileştirici özellik gösterir.
Kronik Hastalıklar ve Yeşil Zeytinin Faydaları
Diyabet, tansiyon, kolesterol gibi kronik hastalıklara sahip olanlar için beslenme düzeni ve içeriği çok büyük bir öneme sahiptir. Yeşil zeytin besin değeri yüksek olan bir gıda olması sebebiyle kronik rahatsızlıkları olanlar için ana ve ara öğünlerde tüketilebilir.
İçerisinde bulunan doymamış yağlar, tokluk süresini uzatır ve açlık krizi ile gelen yeme ataklarının önüne geçmeye yardımcı olur. Bunun yanında yeşil zeytin ve ondan üretilen zeytinyağı, sindirim sistemi açısından da oldukça önemlidir.
Kronik hastalıkların yanı sıra, zeytin içeriğinde yağ formunda bulunan feniletanol bileşik oleocanthal, sinir sistemi ile alakalı olan Alzheimer, demans gibi hastalıkların önüne geçilmesinde de rol oynar.
Yeşil Zeytin İçeriğinde Neler Bulunur?
Yeşil zeytinin faydaları, besin içeriği anlamında bakıldığında da oldukça zengindir. E vitamini, lif, çeşitli antioksidanlar, sağlıklı yağlar, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi vitamin ve mineraller içerir. Yeşil zeytinin içeriğinde bulunan bu bileşenler, kan şekeri ve kolesterolü dengeye sokarak kalp damar sağlığını korumada etkilidir.
Aynı zamanda kemik sağlığı, beyin fonksiyonlarının işlevselliği ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için de önemli bir yere sahiptir. Lif açısından zengin olan yeşil zeytin, antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu durum vücuttaki iltihaplanmanın önlenmesinde rol oynar. Aynı zamanda yeşil zeytin içerisinde bulunan antioksidanlar ve polifenoller bağışıklık sistemini destekleyerek kanser gibi hastalıklara önleyici zemin hazırlar.
Yeşil zeytinin faydaları günlük hayata dahil edilirken zeytinin dikkatli porsiyonlarla tüketilmesi gerekir. Yeşil zeytin içeriğinde bulunan besin maddeleri ve sağlıklı yağların etkisiyle besleyici ve kalorili bir besindir. Bu sebeple özellikle kilo kontrolü yapanlar ve kandaki şeker dengesini korumak isteyenler için ölçülü porsiyonlarla tüketilmesi tavsiye edilir.
Tuzlu suda bekletilerek kahvaltı sofralarına hazır halde getirilen zeytinler, besin içeriğinden daha fazla tuza sahiptir. Yüksek oranda tuz tüketimi, vücuttaki su tutulumunu arttırarak ödeme yol açabilir. Özellikle tansiyon hastalarının tuzsuz zeytin tüketmesi, tansiyon dengesini koruyabilmek adına önemli bir yere sahiptir.
Yüksek lif oranlarına sahip olan yeşil zeytin, belirli bir porsiyon miktarının üzerinde tüketildiğinde sindirimi zor hale gelebilir. Sindirimi sorunu yaşayan tüketiciler için bu durum bağırsak sorunlarını beraberinde getirir. Besin alerjisi ve gıda intoleransı olan tüketiciler için de özellikle tuzlu suda fermente edilmiş zeytinin ölçülü tüketilmesi tavsiye edilir. Böbrek rahatsızlıkları, hipertansiyon, diyabet gibi rahatsızlıkları bulunan tüketiciler kendi diyet programları çerçevesinde yeşil zeytin tüketebilirler.
Yeşil Zeytin Çeşitleri Nelerdir?
Türk mutfağında özellikle kahvaltı kültüründe vazgeçilmez bir yere sahip olan yeşil zeytin, işlenme ve fermente edilme şekillerine göre değişiklik gösterir. Zeytindeki tuz oranı, tüketicilerin sağlık durumları, fermente edilme şekilleri göz önünde bulundurularak yeşil zeytin tercih edilebilir.
Yeşil zeytin çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
Klasik yeşil zeytin, sele zeytin olarak da bilinir. Zeytinlerin zeytin ağacından toplandıktan sonraki ilk haline en yakın olan türdür.
Kırma yeşil zeytin, daha fazla aromaya sahip olması için zeytinin hazırlanırken ezilmesi ya da kırılmasıyla ortaya çıkar.
Doğal fermente zeytin ise zeytinin bekletilerek kendiliğinden olgunlaşma süreci neticesinde ortaya çıkar.
Salamura yeşil zeytinler tuzlu suda bir müddet bekletilir. Bu işlemde amaç zeytinin acı tadının bu bekleme sırasında giderilmesidir.
Turşu yeşil zeytin de özellikle ekşi tatları seven tüketiciler tarafından tercih edilebilir.
Çizik yeşil zeytin, işleme esnasında zeytin yüzeyine çizik atılarak salamura haline getirilmesi ile son halini alır.
Yeşil Zeytin İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
YEŞİL ZEYTİN KAÇ KALORİDİR?
Bir adet yeşil zeytin altı kalori olarak hesaplanabilir. Özellikle diyet sürecinde olan ya da kronik rahatsızlıklarından dolayı kilo kontrolü yapmak isteyen kullanıcılar siyah zeytin yerine yeşil zeytini kahvaltı ve ara öğünlerinde tercih edebilirler. Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytine göre daha düşüktür.
YEŞİL ZEYTİN NEREDE YETİŞİR?
Ülkemizde yeşil zeytin ağırlıklı olarak Ege Bölgesinde yetişir. Ege bölgesi, zeytin üretimini %50 üzerinde üstlenen bölgedir. Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş, Kastamonu, Denizli, Muğla, Antalya, Sinop zeytin üretiminin yaygın olduğu bölgeler arasında yer alır. Marmara Bölgesinde özellikle Bursa- Gemlikte zeytin üretimi oldukça yaygındır.
YEŞİL ZEYTİN NASIL SAKLANIR?
Yeşil zeytini uzun süre saklamak için serin ve nemsiz bir ortam tercih edebilirsiniz. Buzdolapları zeytinleri saklamak için oldukça idealdir. Tuzlu suda bekletilerek fermente edilmiş yeşil zeytin, uzun süre kullanılmak için elverişli hale gelir. Aynı zamanda zeytini turşu haline getirerek kuru bir dolap ortamında saklayabilir ve uzun süreçte tüketebilirsiniz.
DİYETTE YEŞİL ZEYTİN TÜKETİLİR Mİ?
Besin değerlerinin oldukça yüksek olması sebebiyle diyet sürecinde bir avuç yeşil zeytin tüketimi tavsiye edilir. Bunun yanı sıra içeriğinde bulunan yağ oranı, yüksek tüketim oranlarında kilo kontrolü yapılmasının önüne geçebilir. Diyet listenize uygun miktarda ara ve ana öğünlerinize ekleyerek porsiyon kontrolü ile tüketebilirsiniz.