Ana Sayfa Blog

Marmarabirlik 1 kilogram zeytinin üretim maliyetini açıkladı

0

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifler Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, uzman ekipler tarafından üretici ortaklardan alınan saha verileri doğrultusunda yapılan hesaplamalara göre bu yıl 1 kilogram zeytinin üretim maliyetinin 34,2 lira olduğunu duyurdu.

Marmarabirlik’ten yapılan açıklamaya göre, zeytinde hasat mevsiminin başlamasına sayılı günler kala yoğun bir saha çalışması yapan Marmarabirlik, 1 kilogram zeytinin hasat dönemine kadar üretim maliyetini hesapladı.

Maliyet hesaplamalarında, 10 dönüm ve 250 ağaç üzerinden düşünüldüğünde ve değerlendirme yapıldığında, gübreleme bedeli 19 bin 800 lira, budama 25 bin lira, ilaçlama 26 bin lira, sulama 20 bin lira, akaryakıt 25 bin lira, hasat 99 bin lira, amortisman da 10 bin lira olarak belirlendi.

Masraflar toplamının ise yüzde 45 üzerinden faiz gideri 48 bin 800 olmak üzere, 1 kilogram zeytinin ortalama maliyeti toplamda 34,20 lira olarak tespit edildi. 10 dönüm zeytinlik için toplam gider ise 273 bin 600 lira oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, geçen yıla oranla ağaç başına verimlilik artışının yüzde 100 olduğunu belirtti.

Asa, İznik ve Orhangazi’de ise ağaç başına verimliliğin yüzde 200 olduğunu belirterek, “Ürün alım fiyatlarımızı 2022-2023 yılında yüzde 160, 2023-2024 yılında yüzde 145, toplamda yüzde 305 oranında artırarak üreticimize destek olduk. Ağaç başına verimlilik arttıkça kilogram başına maliyet düşer. Ortalama alım fiyatı kalibreden kaynaklı aşağı düşse de ağaç başına verimlilik sebebiyle gelir artmış olur. Bu yılki hesaplamalara göre de dönüm başı ortalama verimi 800 kilogram olarak değerlendiriyoruz. Tüm masrafları hesapladığımızda 1 kilogram zeytinin maliyetinin de 34,20 lira olduğunu tespit ettik.” ifadelerini kullandı.

“Zeytinin maliyeti üzerinden piyasada olumsuz algı oluşturulmak isteniyor”

Piyasada maliyet hesaplarıyla ilgili oluşturulmak istenen spekülasyonlara yönelik zeytin üreticilerini uyaran Asa, şöyle devam etti:

“Zeytinin kilogram maliyeti üzerinden piyasada olumsuz algı oluşturulmak isteniyor. Çok basit bir hesap yapmak gerekirse zeytin az olunca ağaç başına verimlilik az olur, dönüm başı maliyeti yüksek olur. Zeytin çok olunca ağaç başı verimlilik artar, dönüm başına maliyet de azalır. Haliyle 1 kilogram zeytinin maliyeti de düşer. Bu mantık ve hesaplama herkes tarafından iyi bilinmektedir. Ağaç başına alınacak verimi belirtmeden, kaç dönüm üzerinden hesap yapıldığı belirtilmeden yapılan maliyet açıklamaları gerçekle örtüşmez. Marmarabirlik teknik ekiplerimiz tarafından sahadan aldığımız verileri değerlendirerek bir maliyet hesabı ortaya koyar ve üreticiyi mağdur etmeyecek politikalarla hareket ederiz.”

“Bu yıl gelen rekolte beyanı 96 bin tona ulaştı”

Manipüle edilen rakamlarla üreticiye zarar verilmek istenildiğini dile getiren Asa, şunları kaydetti:

“Sözde, geçtiğimiz yıl dönüm başı verimliliği 500 kilogram olarak açıklayanlar, bu yıl bu rakamı 750 kilogram olarak belirlemiş. Oysa üreticilerimizin tamamı geçtiğimiz yılın iki katı ürün elde ettikleri verisini bizimle paylaştı. Yapılmaya çalışılan spekülatif açıklamalarla üreticiye 2018 yılını yaşatmaya çalışıyorlar. 2018 yılında Marmarabirlik’in 8 liraya aldığı 250 kalibre zeytini tüccar 4 liraya almıştı. Ağaç başına verimliliğin yüksek olduğunu geçtiğimiz günlerde açıkladığımız rekolte beyan miktarıyla kamuoyuna sunduk. Geçtiğimiz yıl bütün kooperatiflerden gelen rekolte beyanı 44 bin 864 tonken, bu yıl gelen rekolte beyanı bugün itibarıyla 96 bin tona ulaştı. Bu da geçtiğimiz yıla göre verimliliğin yüksek olduğunun bir ispatıdır.”

Mersin Mut’ta bahçeden sofralara zeytinyağı yolculuğu başladı

0

Türkiye’nin zeytinyağının yüzde 20’sini karşılayan Mersin’in Mut ilçesinde zeytinyağı yapımına başlandı. Mut ilçesinde zeytin hasadının başlamasıyla birlikte hem sofralık zeytin satımı hem de zeytinyağı yapımı telaşı başladı. Bu yıl zeytin fiyatları elek numarasına göre 10 liradan başlayıp 45 liraya kadar alıcı buluyor.

Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, “İlçemizde 700 bin dekar tarım arazisi mevcut olup, bunun 300 bin dekarında zeytin bahçesi bulunmakta. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 12.5 milyon zeytin ağacı var. Kayıtsız zeytin ağaçlarımızla beraber ilçemizde 15 milyon zeytin ağacı varlığımız vardır” dedi.

Bayır sözlerine şöyle devam etti:

“Mut ilçemizde zeytincilik yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Bunun en bariz örneği de Haydar Mahallemizdeki bin 300 yıllık anıt zeytin ağacımız bulunmaktadır. Orta Doğu üzerinden dünyaya zeytin Mut üzerinden yayılmıştır. Mut zeytinimizin ve zeytinyağımızın gerek iklimsel avantajıyla kaliteli, natürel, organik üretimin avantajıyla yurt içine ve yurt dışına satımı yapılmaktadır. Gerek Fransa’ya, gerek Japonya’ya, gerek Birleşik Arap Emirlikleri’ne ilçemizden ihracat yapan firmalarımız bulunmaktadır.”

Mut zeytinyağı hakkında da bilgi veren Bayır, “Mut zeytinyağımız sıfır 8 asidin altında peroksit değeri 8-9’larda olmasıyla raf ömrünün peroksit avantajıyla daha uzun olmasıyla ve içerdiği sağlık bileşenlerinin sayesinde natürel organik ve polifonör miktarı olarak dünya piyasalarında ön plana çıkmaktadır” diye konuştu.

İlk zeytin hasadı çocuklardan

0

Bodrum Yalıçiftlik’te, bu yıl altıncısı düzenlenen ‘Hasat Günü’ etkinliğine katılan ilkokul öğrencileri zeytinin dalından sofraya yolculuğuna şahit oldu.

Olivurla Kurucu Oleolog Pelin Omuroğlu’nun iş birliğiyle, Hapimag Sea Garden Resort Bodrum’da gerçekleşen etkinlikte fidan dikip, zeytin hasadı yapan çocuklara çevre bilinci aşılandı.

Türk Hava Yolları sponsorluğundaki panellerde, Executive Chef Orhan Demirkol, Dr. Levent Köstem, Dr. Şahnur Irmak, Diyetisyen Zeynep Paylı ve Defnelia Kurucusu Özden Gözlüklü Saka, zeytinyağının faydalarını anlattı.

30 yıldır yöresel değerlere sahip çıkmayı misyon edindiklerini ifade eden Hapimag Türkiye, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Hollanda Operasyonları Ülke Direktörü Kerem Demirkol, “Ülkemiz zeytin konusunda dünyanın lider üreticilerinden biri. Önümüzdeki yıllarda da bölgemizdeki yerel üreticileri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

‘Geleceğimizi besleyen miras’

“Zeytin yalnızca bir ürün değil, geleceğimizi besleyen bir miras” diyen Omuroğlu ise, “Sürdürülebilirlik vizyonunu her alanda ön plana çıkaran Hapimag ile bu sorumluluğu üstlenmekten gurur duyuyorum” diye konuştu.

Edremit Zeytinyağı Tadım Festivali Başlıyor

0

18-20 Ekim tarihlerinde Balıkesir’in Edremit ilçesinde düzenlenecek olan Edremit Zeytinyağı Tadım Festivali, zeytinyağının tanıtımı ve tadımı ile birlikte gastronomi etkinlikleri sunacak. Festivalde 50’ye yakın zeytinyağı firması yer alacak ve katılımcılara uzmanlar eşliğinde tadım yapma imkanı sağlanacak.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde Edremit Ticaret Odası ve Edremit Ticaret Borsası tarafından Balıkesir Büyükşehir ve Edremit belediyelerinin katkılarıyla 18, 19 ve 20 Ekim’de gerçekleştirilecek Edremit Zeytinyağı Tadım Festivali (Fest Olive) düzenlenen bir basın toplantısı ile tanıtıldı.

Güre sahilinde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Edremit Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Kazdağları’nın bereketli topraklarıyla Ege’nin maviliklerinin buluştuğu Edremit’te doğanın eşsiz ürünü zeytinyağına adanmış bir festival düzenleyeceklerini ifade etti.

Fest Olive Edremit’in bundan sonra Edremit ve Havran bölgesinin geleneksel zeytin ve zeytinyağı tanıtımına aday olduğunu belirten Çetin, “Genelde hasat festivalleri oluyor. Bizim programımız içerisinde de mutlaka bir hasat olacak. Fakat bizim asıl temamız; burada zeytinyağının tanımı. Çünkü zeytinyağı çok kıymetli, müstesna bir ürün” dedi.

Zeytinin ağaçtan hasat edildikten sonra sofralara gelene kadar yaşamaya devam eden bir ürün olduğuna dikkat çeken Çetin, “Zeytinyağı meyve suyu ağaçtan alınıyor ve içinde hiçbir kimyasal katkı maddesi olmadan da sofralarımıza geliyor. Bu süreç içerisinde zeytinyağının sağlıklı ortamda korunması, şişelemesi, kendine özgü karakteristik özelliklerini kaybetmemesi adına proseslerinin tamamlanması vatandaşlarımızın karşısına çıkması için önemli aşamalar var. Bu aşamaları doğru geçmesi gerekiyor. Biz de bunları zeytinyağını bir şekilde tadarak anlayabiliyoruz” dedi.

Festival konsepti hakkında da bilgi veren Ahmet Çetin, “Yaklaşık 50’ye yakın standımız olacak. Edremit ve Havran’daki zeytinyağı firmaları sadece katılıyor. Bunun nedeni ise bizim ticaret odamıza ve Edremit’imize ait Edremit Zeytinyağı ve Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytin Coğrafi İşareti var. Bu coğrafi işaret sınırı içerisindeki bölgedeki firmaları bünyemize aldık. Coğrafi işaretler önemli.

Edremit Zeytinyağı ve Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytin Coğrafi İşaret Avrupa Birliği tescilli. Hem coğrafi işaretin tanıtımını hem zeytinyağımızın kalitesini vatandaşlara, insanlarımıza tadarak tanıtmak amaçlarımızdan bir tanesi.

Hem festival, hem fuar ikisi bir arada olacak. Festival kapsamında gün boyu çeşitli şeflerin katılımıyla gastronomi etkinliği, gün içerisinde söyleşiler, akşamları da konserler olacak. Festival alanında kurulacak tadım çadırında da katılımcılara uzman tadımcılar nezaretinde zeytinyağı tadımı yaptırılacak” ifadelerini kullandı.

Festival komitesi üyesi ziraat mühendisi Murat Küçükçakır ise festivalde zeytinyağı tadımını ön plana çıkarttıklarını dile getirdi.

Festivalin yaz sezonunun bittiği şu günlerde bölge turizmine katkı sağlayacağını vurgulayan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Balıkesir – Çanakkale Bölge Temsil Kurulu Başkanı Fatih Ergün de, “Festivalin turizm ile ilişkilendirilmesi, gastronomi turizmi anlamında bir etki sağlayacaktır.

Umarım zeytin ve zeytinyağlı ürünlerimiz ilgili bir algı oluşturup her sene bu festivali tekrarlayarak en azından kış sezonuna girdiğimiz bir dönemde küçük aralıklarla bölge ekonomisine katkı sağlayacak bir festival olması için çalışıyoruz” diye konuştu.

Öte yandan, zeytinin yok yılında yurt dışından ithal edilen çeşitli tohumların yağı ‘zeytinyağı’ ismiyle satılınca, bu festivaller sayesinde gerçek zeytinyağının tadı öğretilerek sahte ürünlerin ilgi görmesi de engelleniyor.

 

Şanlıurfa’da Zeytin Hasadı Sürüyor

0

Şanlıurfa’da son yıllarda ekimi artan zeytin ağaçlarında hasat dönemi başladı. Şanlıurfa’da Kasım ayı itibariyle salamura zeytin hasadı devam ediyor.

Zeytin bahçelerinde hummalı hazırlık çalışmaları devam ediyor. Her gün kentin farklı noktalarından servis araçları ile zeytin bahçelerine getirilen işçiler günlük 500 lira karşılığında akşam saatlerine kadar zeytin topluyor.

Bahçelerden toplandıktan sonra zeytinyağı fabrikalarına götürülen ürünler burada makinelerden geçirilerek yemeklik zeytinyağına çevriliyor. Yağ oranı yüksek olan zeytinler ise kentin farklı yerlerinde kurulan seyyar tezgahlarda kahvaltılık salamura zeytin olarak satılıyor. Zeytinlerin kilogram fiyatı ise 40 ile 100 lira arasında değişiklik gösteriyor.

İşçiye ihtiyaç duymadığı için aile fertleri ile birlikte zeytin topladığını belirten Sabri Leblebicioğlu yıl boyunca ihtiyaç duydukları yemeklik zeytinyağı ve sofralık zeytinini kendi bahçesinden elde ettiğini belirtti.

Bozova İlçe yolundaki bir başka zeytin bahçesinde çalışan işçilerden Ali Kılıç ise, aile bütçesine destek olmak için günlük 500 lira yevmiye ile akşam saatlerine kadar bahçelerde zeytin topladığını söyledi.

Kasım ayı başlarında başlayan zeytin hasadı aralık ayı ortalarına kadar devam etmesi bekleniyor.

 

Aliağa’da “Zeytinler Gençlerle Yeşeriyor” projesi

0

Aliağa’nın Şakran bölgesindeki Mustafa Güngör Çolakoğlu Anadolu Lisesi, “Zeytinler Gençlerle Yeşeriyor” projesi ile yerel zeytin üretimine katkı sağlarken, gençlere tarım bilinci aşılıyor.

Aliağa’da hayata geçirilen “Zeytinler Gençlerle Yeşeriyor” projesi, öğrencilere sürdürülebilir tarım tekniklerini uygulamalı olarak öğretirken, yerel ekonomiye de uzun vadeli katkılar sağlamayı hedefliyor. Proje, Şakran’daki Mustafa Güngör Çolakoğlu Anadolu Lisesi tarafından başlatıldı.

Teorik ve pratik eğitimlerle zeytin tarımı

Proje kapsamında Ziraat Yüksek Mühendisi Eren Vural, öğrencilere zeytin tarımı hakkında kapsamlı eğitimler verdi. Zeytin hasadından işlenmesine kadar olan süreçleri ayrıntılı bir şekilde açıklayan Vural, sürdürülebilir tarımın ve zeytin üretiminin yerel ekonomi için önemini vurguladı.

Öğrenciler, modern tarım tekniklerini öğrenerek zeytin tarımında verimliliği artırma yöntemlerini uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buldu.

Doğa ve çevre bilinci ile geleceğin tarım liderleri

“Zeytinler Gençlerle Yeşeriyor” projesi, öğrencilere doğa ve çevre bilinci kazandırarak zeytin tarımı süreçlerine aktif katılımlarını sağlamayı amaçlıyor. Teorik ve uygulamalı eğitimlerle gençlerin sürdürülebilir tarım konusunda bilgi sahibi olmaları hedefleniyor. Bu proje, bölgedeki zeytincilik faaliyetlerine destek vererek yerel tarımın sürdürülebilirliğine katkıda bulunuyor. Tarım alanlarının etkin kullanımıyla üretim artışı sağlanıyor; öğrenciler, topluma katkı sağlayan bireyler olarak yetiştiriliyor. Geleceğin tarım liderleri olacak bu gençler, aldıkları eğitimlerle yerel zeytin üretimini ileriye taşıyacak ve sürdürülebilir tarımın devamlılığına katkıda bulunacak.

 

Zeytin bahçelerine komando koruması

0

Balıkesir İl Jandarma Komutanlığınca, Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin yüzde 10’unun karşılandığı Balıkesir’de zeytin hasat döneminin başlaması ile birlikte jandarma ekipleri diğer kurumlarla koordineli olarak zeytin bahçelerinde zeytin hırsızlığının önlenmesi için yoğun bir çalışma başlattı.

Meydana gelebilecek zeytin hırsızlıklarının önlenmesi, azaltılması, suçluların yakalanması amacıyla, alınması gereken emniyet tedbirleri tüm kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, zeytin üreticileri, zeytin toplamada çalışan vatandaşlar ile birlikte koordineli olarak yürütülüyor.

Başta Edremit, Burhaniye, Gömeç, Ayvalık, Havran, Erdek ilçelerinde; Mart 2024 ayından itibaren, zeytin üreticileri, zeytinyağı fabrikaları, zeytin işçilerinin tayfa başları, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı personelleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri ile birlikte zeytin güvenliğine yönelik toplantı ve bilgilendirme faaliyetleri yapıldı.

Jandarma, polis, il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri, il/ilçe sağlık müdürlükleri ve belediye zabıta görevlileri tarafından, zeytin hasadının başlaması ile birlikte zeytin üreticileri, zeytinyağı fabrikaları, yol kenarında bulunan tezgahlar ile çarşı ve pazarlarda bulunan satıcılar dahil olmak üzere Ocak 2024 tarihinden itibaren düzenli olarak kontrol ve denetimler yapıldı.

 

Zeytin hırsızlıklarının önlenmesine yönelik jandarma asayiş timleri, jandarma komando timleri, jandarma trafik timleri ve jandarma motosikletli asayiş timlerinin farkındalıkları arttırılarak gece ve gündüz devriye faaliyetleri gerçekleştiriliyor.

Ayrıca ana ve tali yollarda şok asayiş uygulamaları icra ediliyor. Komando timleri tarafından zırhlı araçlar desteğinde zeytinlik alanlarda 24 saat nöbet tutuluyor ve yaya olarak kontroller yapılıyor.

Zeytinliklere giden yollarda, zeytin taşıyan her araç kontrol ediliyor. Zeytinlik arazileri, termal kameralar, dron, cayrokopter, İHA (İnsansız Hava Aracı) gibi teknik cihazlar ile havadan ve karadan kontrol ediliyor.

Jandarmanın zeytinlik alanlarda aldığı önlemleri değerlendiren Edremit Körfezi Zeytin Dernekleri Federasyonu Başkanı ve zeytinci Mehmet Semerci, “Bugün görüyoruz ki özellikle jandarma kuvvetlerimiz zeytin hırsızlığı konusunda çok önemli tedbirler almaktadır.

Burada zeytinlerimizi huzur içinde toplamak ve onu hem kendi ekonomimize, hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak için önemli ölçüde gayret sarf ediyoruz. Baktığımızda jandarma dronlarının havada gezdiğini görmek, zeytinlik alanlardaki asayiş uygulamalarında ’dur bakalım nereden geliyorsun, nereye gidiyorsun’ diye sormalarını görmek biz zeytincileri çok mutlu ediyor.

Dolayısıyla yapılan uygulamalardan son yıllarda özellikle çok çok memnunuz” dedi.

Ayvalık Çiftçi Malları Koruma Başkanı Muhittin Tüfekçi ise, “Şimdi sahada 7-24 görev yapan personellerimiz var. Bunlar nöbetleşe, vardiyalı şekilde çalışıyorlar. Ama tabii saha, alan geniş olduğu için bizim çiftçi malları koruma bekçilerinin sahalarda hakimiyeti yeterli olmuyor.

Bundan dolayı da sağ olsun jandarma komutanlığımız bünyesinde il jandarma komutanımız, ilçe jandarma komutanlarımız sahada, alanda bize komandolarımızla, İHA’larımızla, trafik ekiplerimizle giriş çıkış ve kontroller yapılarak destek oluyorlar.

Bundan çok memnunuz. Bu çalışmaların daha da ilerleyeceğini düşünüyoruz. Jandarma komutanımıza desteklerinden dolayı çiftçi malları koruma başkanlıkları adına teşekkür ederiz” diye konuştu.

Zeytin çiftçisi Halil Eskizeybek de, “Jandarma ekipleri koordineli bir şekilde çalışma yapıyor. Aynı zamanda bekçi arkadaşlarımız var, ÇMK. Onları da arıyoruz bir sıkıntı olduğu zaman. Onlar da zaten jandarmayla müdahale ettiriyorlar, çağırıyorlar. Jandarma devamlı 7-24 dolaşmakta. Şimdi yeni komandolar da geldi ek kuvvet olarak. Onların da desteğiyle şu anda sıkıntı yok” dedi.

Ayvalık Ticaret Odası tüketicileri sahte zeytinyağı konusunda uyardı

0
Ali Uçar Ayvalık Ticaret Odası

Ayvalık Ticaret Odası, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın güncellediği taklit-tağşiş yapılan gıdalar listesinde en fazla ürünün zeytinyağı olması nedeniyle sahte zeytinyağına karşı tüketicilere uyarıda bulundu.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, gazetecilere, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin 2 milyona yaklaşan zeytin ağacı varlığı, 300 yaş üzerinde 1 milyon 180 bin ve 600 yaş üzeri 61’i tescilli 81 anıt ağacıyla kaliteli zeytinyağı üretilen bir merkez olduğunu söyledi.

Uçar, zirai alanlarının yüzde 81,8’ini oluşturan 169 bin 262 dekar büyüklüğündeki zeytinliklerin, ilçede mazisinin asırlar öncesine uzanan zeytincilik faaliyetleri ve kültürüyle bu konuda Türkiye’yi de aşan üne ve öneme sahip olduğuna dikkati çekti.

Osmanlı’dan bu yana Ayvalık’ın “zeytinyağının başkenti” olarak kabul gördüğünü kaydeden Uçar, “Ayvalık, nefasetiyle dünya literatüründe yerini almıştır. Ayvalık Ticaret Odası, Türkiye’de sınıfında 2006 yılında ilk ‘Ayvalık zeytinyağı’ coğrafi işaretinin tescil sahibi olmuş ve yine sınıfında 2014 yılında ilk akredite zeytinyağı duyusal analiz laboratuvarına sahiptir. ” dedi.

“ÜRETİCİNİN VE İŞLETMELERİMİZİN EMEKLERİ ÇALINIYOR”

Hasadın her yıl ekim ayında başladığını hatırlatarak, “Ayvalık” ibaresi olan her zeytinyağının “Ayvalık zeytinyağı” olmadığına dikkati çeken Uçar, ambalajında coğrafi işaret bulunan ürünlerin tercih edilmesi önerildi.

Bakanlığın yayınladığı listeye göre en fazla taklit-tağşiş yapılan ürünün zeytinyağı olduğuna değinen Uçar, şöyle devam etti:

“Taklit-tağşiş ve sahtecilik tüm gıda ürünlerinde olduğu gibi ‘Ayvalık zeytinyağı’nda da büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Hasat sezonu yaklaşırken Bakanlığın yaptığı baskınlar ve açıkladığı tağşiş listeleri, bu konuyu bir kez daha gündeme taşıdı. Adı zaman zaman gündeme gelen bu gıda sahteciliği, taklit-tağşiş ürünler öncelikle üreticinin sonra da işletmelerimizin emeklerini çalmakta ve marka değerlerimize zarar vermektedir.

MARKASIZ ÜRÜNLERE DİKKAT!

Tüketicimiz muhakkak coğrafi işaretli ürünleri tercih etsin. Ayvalık Ticaret Odası, akredite analiz laboratuvarıyla hem kimyasal hem de duyusal olarak Türk Gıda Kodeksi’ne göre coğrafi işaretli zeytinyağlarını aşama aşama kontrol ve takip etmektedir. Coğrafi işaretli bu ürünler güvenli ürünlerdir. Biz bunları Ayvalık Ticaret Odası web sayfasında, sosyal medya platformlarında tüketicimize duyurmaktayız.

Zeytinyağını tadarak almakla ilgili küçük de olsa bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Tüketicimiz muhakkak bilindik yerlerden satın almalı. Adresleri belli olan, karşılarında muhatap buldukları markalaşmış yerlerin ürünlerini tercih etmelidirler. Tüketicimiz üzerinde herhangi bir şekilde markası olmayan, pet şişe içinde uygun saklama koşulları altında saklanmamış, organik adıyla yol kenarlarına ve pazar yerlerine satılan markasız ürünleri lütfen tercih etmesin.”

Uçar, üründe tağşişin, daha ucuz olan bitkisel ve trans yağların zeytinyağıyla karıştırılarak “sızma zeytinyağı” veya farklı adlarla satılması olduğunu belirtti.

Sahte ürünlerin ise zeytinyağı aromalarının farklı kimyasal maddeler, aroma ve renklendiricilerle karıştırılıp zeytinyağı görüntüsü verilerek kapalı ambalajlarda piyasaya sürülmesi olduğunu bildiren Uçar, taklitlerin çoğunlukla “Ayvalık” adı kullanılarak satıldığını vurguladı.

Tüketiciyi kandıran ve sağlığıyla oynanan sahte ürünlerin daha çok sosyal medyada ve online ticaret sitelerinde satıldığını anlatan Uçar, öncelikle merdiven altı olarak tabir edilen bu ürünlerin satışlarının engellenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Fay kırığı içinde korkulu zeytin hasadı

0

Hatay’da depremde kırılan fay hattının ikiye ayırdığı 33 dönümlük zeytin bahçesinde afetzede çiftçileri tedirgin eden hasat başladı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın Altınözü ilçesi Tepehan Mahallesi’ndeki 33 dönümlük zeytin bahçesi ortadan ikiye ayrılmıştı.

Devasa yarığın oluştuğu bahçede 2 uçtaki ağaçların arasında neredeyse 300 metrelik mesafe meydana gelmiş ve 200 ağaç da yarık içerisinde kalarak heba olmuştu.

Asrın felaketinin büyüklüğünü gösteren ve görünümüyle ürküten devasa yarığın yanı başındaki zeytin ağaçlarında hasat başladı. Tedirginlik içerisinde hasadı sürdüren afetzede vatandaşlar, korku içerisinde zeytinleri hasat ediyorlar.

“Geçen yıldan beri korkuyoruz ama işimizi yapmak zorundayız”

Depremin ikiye ayırdığı bahçede hasat yapan Halit Sakarcıoğlu, “Burası depremlerden sonra bu hale geldi. Burada çok büyük bir yarık oluştu. Geçen yıldan beri korkuyoruz ama işimizi yapmak zorundayız. Dev yarığın yanına zeytin hasadına geldik. Zeytin hasadı bu yıl iyi değil. Bu yıl erken olduğu için zeytinler yere dökülüyor. Kazancımız az ama çocuklarımız için hasadı yapmak zorundayız. Dev yarığın yanında zeytin toplarken çok korkuyoruz ama ekmek parası ve çocuklarımız için kazanmak zorundayız” dedi.

“Depremden önce tarla birleşikti ama depremden sonra böyle oldu”

Depremden önce tarlanın birleşik olduğunu ifade eden Nezahat Sakarcıoğlu, bölgeden gelen patlama sesi sonrası yarığın oluştuğunu belirterek, “Deprem zamanı çok kötüydü ve çok korku oldu. Patlama seslerinden korktuk. Deprem zamanki korkularımızdan hiçbir şey göremedik. Zeytin hasadı başladı ve zeytinlerimizi topluyoruz. Burada zeytin toplarken korkuyoruz ama ekmek parası için toplamak zorundayız. Depremden önce tarla birleşikti ama depremden sonra böyle oldu. Bu yarığa baktığımızda çok üzülüyoruz” şeklinde konuştu.

“Bu yarık oluşalı neredeyse 2 yıl oldu ama yarığı görünce o günleri hatırlıyoruz”

Dev yarığın kendilerine asrın felaketini hatırlattığını dile getiren Halil Sakarcıoğlu, “Bu dev yarık Altınözü ilçesi Tepehan Mahallesi’nde oldu. Deprem çok korkutucuydu ve çok sallanmıştık. Dev yarıkta zeytin hasadına biraz korkulu geliyoruz. Bu yarık oluşalı neredeyse 2 yıl oldu ama yarığı görünce o günleri hatırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeşil Zeytinin Faydaları Nelerdir?

0

Yeşil zeytinin faydaları ve lezzetli bir besin olması toplumda zeytin tüketimini arttıran önemli unsurlardır. Zeytin, Türk toplumunda yüzyıllardır tüketilen, kahvaltı öğünlerinin vazgeçilmezi olan besinler arasında yer alır.

Zeytin ağacından yetişen zeytin, ilk olgunlaştığında yeşil ve sert bir görünüme sahiptir. Tüketicilerin tercihlerine göre zaman içinde olgunlaştırılarak renk değişimine uğrar ve yumuşak bir yapı alır.

Tuzlu suda bekletilerek fermente edilen yeşil zeytinler, sofralarda tüketilebilecek kıvama gelir. Yeşil zeytin, besin değeri oldukça yüksek olan gıdalar arasında yerini alır. İçeriğinde bulunan lif, antioksidan ve faydalı yağlar besleyicilik özelliğini artıran unsurlar arasında yer alır.

Yeşil zeytinin faydaları zeytini çeşitli yaş grupları ve özelliklerdeki tüketicilerin sofralarının vazgeçilmez gıdalarından biri olmasını sağlar. İçeriğinde bulunan antioksidanlar, polifenoller, E vitamini ve lif bakımından zengin olması vücut sağlığına önemli oranda katkı sağlar. Vücudun sağlıklı yağ tüketimine de ihtiyacı bulunur.

Yeşil zeytin içeriğinde vücudun ihtiyaç duyduğu sağlıklı ve besleyici özelliklere sahip yağlar bulunur. Vücudun ihtiyaç duyduğu sağlıklı yağları elde etmesi, şeker dengesini ve kolestrolü de dengede tutmasına yardımcı olur. Kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir gibi besin bileşenleri açısından da oldukça zengin olan yeşil zeytin, kemik sağlığını geliştirmek, korumak ve iyileştirmek için tercih edilebilir.

Yeşil zeytinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kalp sağlığını destekleyici temel yağ asidi içerir.
  • Kansere yakalanma riski azaltacak antioksidan içeriğe sahiptir.
  • Kan şekerini dengeleyerek diyabete karşı korur.
  • Kemik sağlığını destekleyen ve iyileştiren kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi besin bileşenlerine sahiptir
  • İnflamasyonu azaltarak cilt hastalıklarının önüne geçebilir ve cildin daha iyi bir görünüme sahip olmasını destekler.
  • Cildin ihtiyaç duyduğu E vitamini için önemli bir kaynak oluşturur.
  • Doyurucu olması ve yüksek besin değerlerine sahip olması sebebiyle kilo kontrolüne yardımcı olur.

Yeşil Zeytinin Faydaları; Kalp ve Cilt Sağlığına Etkileri

Yeşil zeytinin faydaları kalp sağlığı ile yakından ilişkilidir. İçeriğinde bulunan doymamış yağ asitleri kalp ve damar hastalıkları için oldukça önemlidir. LDL adı verilen kötü kolesterolü, yeşil zeytinin içeriğinde bulunan oleik asit düşürebilir ve kalp krizi riskini azaltabilir.

Zeytinin farklı usullerle sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağı da kalp sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Günlük olarak porsiyon kontrolü yapılarak tüketilen zeytinyağı, vücuttaki kan basıncını ayarlar ve damarların daha esnek olmasına zemin hazırlar. Günlük hayatta zeytin ve zeytinyağı tüketimini tercih ederek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Cilt sağlığı için tercih edilen krem, yağ gibi takviyelerin yanı sıra beslenme düzenini sağlıklı ilerletmek aydınlık ve temiz ciltlere sahip olmanız açısından önemlidir. Zeytinyağı içerisinde yüksek oranda E vitamini bulundurur. E vitamini cildin nem dengesini sağlayan en önemli besin bileşenleri arasındadır.

Bunun yanı sıra yeşil zeytinin içeriğinde bulunan antioksidanlar da nem dengesini düzenleyerek ciltteki yaşlanma belirtilerini en aza indirebilir. Cilt sağlığı ile birlikte saçların daha parlak ve hacimli görünmesi, daha sağlam köklere sahip olması için de tercih edilebilir.

Kronik inflamasyon, cilt hastalıklarına sebebiyet veren etmenlerdendir. Sedef ve egzama gibi cilt hastalıkları kronik inflamasyon sebebiyle ortaya çıkabilir. Yeşil zeytin, kronik inflamasyonu azaltarak karaciğerdeki değerleri düzenleyebilir. Bu değerlerin düzelmesi cilt hastalıkları noktasında iyileştirici özellik gösterir.

Kronik Hastalıklar ve Yeşil Zeytinin Faydaları

Diyabet, tansiyon, kolesterol gibi kronik hastalıklara sahip olanlar için beslenme düzeni ve içeriği çok büyük bir öneme sahiptir. Yeşil zeytin besin değeri yüksek olan bir gıda olması sebebiyle kronik rahatsızlıkları olanlar için ana ve ara öğünlerde tüketilebilir.

İçerisinde bulunan doymamış yağlar, tokluk süresini uzatır ve açlık krizi ile gelen yeme ataklarının önüne geçmeye yardımcı olur. Bunun yanında yeşil zeytin ve ondan üretilen zeytinyağı, sindirim sistemi açısından da oldukça önemlidir.

Kronik hastalıkların yanı sıra, zeytin içeriğinde yağ formunda bulunan feniletanol bileşik oleocanthal, sinir sistemi ile alakalı olan Alzheimer, demans gibi hastalıkların önüne geçilmesinde de rol oynar.

Yeşil Zeytin İçeriğinde Neler Bulunur?

Yeşil zeytinin faydaları, besin içeriği anlamında bakıldığında da oldukça zengindir. E vitamini, lif, çeşitli antioksidanlar, sağlıklı yağlar, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir gibi vitamin ve mineraller içerir. Yeşil zeytinin içeriğinde bulunan bu bileşenler, kan şekeri ve kolesterolü dengeye sokarak kalp damar sağlığını korumada etkilidir.

Aynı zamanda kemik sağlığı, beyin fonksiyonlarının işlevselliği ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için de önemli bir yere sahiptir. Lif açısından zengin olan yeşil zeytin, antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu durum vücuttaki iltihaplanmanın önlenmesinde rol oynar. Aynı zamanda yeşil zeytin içerisinde bulunan antioksidanlar ve polifenoller bağışıklık sistemini destekleyerek kanser gibi hastalıklara önleyici zemin hazırlar.

Yeşil zeytinin faydaları günlük hayata dahil edilirken zeytinin dikkatli porsiyonlarla tüketilmesi gerekir. Yeşil zeytin içeriğinde bulunan besin maddeleri ve sağlıklı yağların etkisiyle besleyici ve kalorili bir besindir. Bu sebeple özellikle kilo kontrolü yapanlar ve kandaki şeker dengesini korumak isteyenler için ölçülü porsiyonlarla tüketilmesi tavsiye edilir.

Tuzlu suda bekletilerek kahvaltı sofralarına hazır halde getirilen zeytinler, besin içeriğinden daha fazla tuza sahiptir. Yüksek oranda tuz tüketimi, vücuttaki su tutulumunu arttırarak ödeme yol açabilir. Özellikle tansiyon hastalarının tuzsuz zeytin tüketmesi, tansiyon dengesini koruyabilmek adına önemli bir yere sahiptir.

Yüksek lif oranlarına sahip olan yeşil zeytin, belirli bir porsiyon miktarının üzerinde tüketildiğinde sindirimi zor hale gelebilir. Sindirimi sorunu yaşayan tüketiciler için bu durum bağırsak sorunlarını beraberinde getirir. Besin alerjisi ve gıda intoleransı olan tüketiciler için de özellikle tuzlu suda fermente edilmiş zeytinin ölçülü tüketilmesi tavsiye edilir. Böbrek rahatsızlıkları, hipertansiyon, diyabet gibi rahatsızlıkları bulunan tüketiciler kendi diyet programları çerçevesinde yeşil zeytin tüketebilirler.

Yeşil Zeytin Çeşitleri Nelerdir?

Türk mutfağında özellikle kahvaltı kültüründe vazgeçilmez bir yere sahip olan yeşil zeytin, işlenme ve fermente edilme şekillerine göre değişiklik gösterir. Zeytindeki tuz oranı, tüketicilerin sağlık durumları, fermente edilme şekilleri göz önünde bulundurularak yeşil zeytin tercih edilebilir.

Yeşil zeytin çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Klasik yeşil zeytin, sele zeytin olarak da bilinir. Zeytinlerin zeytin ağacından toplandıktan sonraki ilk haline en yakın olan türdür.
Kırma yeşil zeytin, daha fazla aromaya sahip olması için zeytinin hazırlanırken ezilmesi ya da kırılmasıyla ortaya çıkar.
Doğal fermente zeytin ise zeytinin bekletilerek kendiliğinden olgunlaşma süreci neticesinde ortaya çıkar.
Salamura yeşil zeytinler tuzlu suda bir müddet bekletilir. Bu işlemde amaç zeytinin acı tadının bu bekleme sırasında giderilmesidir.
Turşu yeşil zeytin de özellikle ekşi tatları seven tüketiciler tarafından tercih edilebilir.
Çizik yeşil zeytin, işleme esnasında zeytin yüzeyine çizik atılarak salamura haline getirilmesi ile son halini alır.

Yeşil Zeytin İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

YEŞİL ZEYTİN KAÇ KALORİDİR?

Bir adet yeşil zeytin altı kalori olarak hesaplanabilir. Özellikle diyet sürecinde olan ya da kronik rahatsızlıklarından dolayı kilo kontrolü yapmak isteyen kullanıcılar siyah zeytin yerine yeşil zeytini kahvaltı ve ara öğünlerinde tercih edebilirler. Yeşil zeytindeki yağ oranı siyah zeytine göre daha düşüktür.

YEŞİL ZEYTİN NEREDE YETİŞİR?

Ülkemizde yeşil zeytin ağırlıklı olarak Ege Bölgesinde yetişir. Ege bölgesi, zeytin üretimini %50 üzerinde üstlenen bölgedir. Muğla, Aydın, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş, Kastamonu, Denizli, Muğla, Antalya, Sinop zeytin üretiminin yaygın olduğu bölgeler arasında yer alır. Marmara Bölgesinde özellikle Bursa- Gemlikte zeytin üretimi oldukça yaygındır.

YEŞİL ZEYTİN NASIL SAKLANIR?

Yeşil zeytini uzun süre saklamak için serin ve nemsiz bir ortam tercih edebilirsiniz. Buzdolapları zeytinleri saklamak için oldukça idealdir. Tuzlu suda bekletilerek fermente edilmiş yeşil zeytin, uzun süre kullanılmak için elverişli hale gelir. Aynı zamanda zeytini turşu haline getirerek kuru bir dolap ortamında saklayabilir ve uzun süreçte tüketebilirsiniz.

DİYETTE YEŞİL ZEYTİN TÜKETİLİR Mİ?

Besin değerlerinin oldukça yüksek olması sebebiyle diyet sürecinde bir avuç yeşil zeytin tüketimi tavsiye edilir. Bunun yanı sıra içeriğinde bulunan yağ oranı, yüksek tüketim oranlarında kilo kontrolü yapılmasının önüne geçebilir. Diyet listenize uygun miktarda ara ve ana öğünlerinize ekleyerek porsiyon kontrolü ile tüketebilirsiniz.

SOSYAL MEDYADA BİZ

7,772BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

POPÜLER YAZILAR