Ana Sayfa HABERLER Yalova’da Zeytin Sineği ilaçlama zamanı

Yalova’da Zeytin Sineği ilaçlama zamanı

130
0

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Zeytin Sineği için ilaçlama zamanının geldiği belirtildi.

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, zeytin üreticilerini uyararak zeytin sineğiyle mücadele için ilaçlama döneminin başladığını duyurdu. Yapılan açıklamada, zeytin sineğinin zeytin ağaçlarına ciddi zararlar verebileceği ve bu zararı önlemek için ilaçlama işlemlerinin zamanında yapılmasının önemine dikkat çekildi. Üreticilerin, zeytin sineği ile etkili bir mücadele için belirtilen ilaçlama takvimine uymaları gerektiği vurgulandı. Bu takvime uymanın zeytin hasadının kalitesini ve verimini korumak için kritik öneme sahip olduğuna vurgu yapıldı.

07/08/2024 tarihinde Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yayınlanan bilgilendirme metninde yer alan bilgilere göre; “100 g/l Alpha-cypermethrin etken madde için 25 ml / 100 l su 14 gün ilaçlama-hasat arası süresinde uygulanmalıdır. 50 g/l Lambda-cyhalothrin etken madde için 30 ml / 100 l su (çiçek nesli) 3 gün ilaçlama-hasat arası süresinde uygulanmalıdır. 25 g/l Deltamethrin etken madde için 25 ml / 100 l su 3 gün ilaçlama-hasat arası süresinde uygulanmalıdır. 10 g/l Azadirachtin A etken madde için 500 ml / 100 l su (larva-ergin) 3 gün ilaçlama-hasat arası süresinde uygulanmalıdır. 0,24 g/l Spinosad etken madde için 1 lt + 10 lt su ergin kısmi dal uygulaması 7 gün ilaçlama-hasat arası süresinde uygulanmalıdır. 25 g/l Beta-cyfluthrin etken madde için 30 ml/100 L su. Larva 14 gün ilaçlama-hasat arası süresinde uygulanmalıdır. 60 g/l Gamma-cyhalothrin etken madde için 15 ml / 100 L su Larva 7 gün ilaçlama-hasat arası süresinde uygulanmalıdır. 200 g/l Flupyradifurone etken madde için 40 ml / 100 L su 14 gün ilaçlama-hasat arası süresinde uygulanmalıdır. Detaylı bilgiler için Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü web sitesini ziyaret edebilirsiniz.”

‘’Reçetesiz ilaç kullanmayınız’’

Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmelerde son olarak, “İlaçlamalar Bakanlıktan Ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri ile yapılmalıdır. İlaçlama yapacağınız ürün için Ruhsatsız BKÜ kullanılması durumunda 5996 Sayılı Kanun gereği idari para cezası bulunmaktadır. Ayrıca ilaçlama yapacak kişilerin Müdürlüğümüzden Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi bulunmalıdır. Reçetesiz ilaç kullanmayınız. Reçete; reçete yazma yetkisi bulunan Tarım Danışmanları, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlükleri teknik personelleri tarafından yazılmaktadır.” ifadelerine yer verildi.