Zeytinyağı kendine has tat, koku, renk ve aromaya sahip bitkisel yağlardan biridir.
Zeytinyağlarını son tüketim tarihine kadar, bu özelliklerini kaybetmeden uygun bir şekilde saklamamız için nelere dikkat etmeliyiz?
Zeytinyağı ışık, hava, sıcak ve zaman faktörlerinden olumsuz etkilenir. Ayrıca, muhafaza edilen ambalaj şekli de önemlidir.
HAVA: Zeytinyağı hava ile temas ettiğinde oksitlenmeye başlar. Oksitlenen zeytinyağının tat, koku, renk ve aromasında olumsuz yönde farklılıklar meydana gelip, yapısında bozulma gerçekleşir.
Bu durumda;
Zeytinyağını koyduğumuz şişelerin kapaklarında herhangi bir hava geçirgenliği olmaması gerekmektedir.
Şişelerin kapakları sıkıca kapanmalıdır.
Mümkün olduğunda şişeler ağzına kadar dolu olarak saklanmalıdır ki, şişenin ağız kısmındaki hava boşluğundaki oksijenden oksitlenme meydana gelmesin.
ZAMAN: Zeytinyağının raf ömrü 24 ay olarak belirlenmiştir. Ancak tüm özelliklerini koruyabilmesi için ortalama süresi 1-1,5 senedir. 1,5 seneden sonra zeytinyağının sahip olduğu karakteristik özelliklerinde kayıplar başlar. Bu nedenle;
Alışveriş yaparken zeytinyağlarının üretim tarihlerini kontrol etmenizi, en yakın üretim tarihli olanı almanızı tavsiye ederim.
Daha fazla bekleyen zeytinyağında bir bozulma meydana gelmez. Ancak, aroması değişir ve renginde açılma meydana gelir. Besin değerlerinde de azalma meydana gelebilmektedir.
IŞIK: Direkt olarak güneş ışığına maruz kalan zeytinyağının tadında acılaşma gerçekleşir. Güneş ışığının bu olumsuz etkisinden zeytinyağımızı korumak için;
Zeytinyağımızı, güneş ışığı görmeyen; mümkünse koyu renkli cam şişelerde muhafaza etmemiz gerekmektedir.
Zeytinyağı alışverişimiz sırasında, marketlerde güneş ışığına direkt maruz bırakılıp bırakılmadığına dikkat etmeliyiz.
Koyu renkli şişelerde satılan ürünlerin, tercih edilmesi önerilmektedir.
SICAKLIK: Zeytinyağının en ideal saklama sıcaklığı 18°C ‘dir. Evinizde özellikle en serin ve ışık görmeyen dolaplar, muhafazası için uygundur. Yaz aylarında ise, 18°C sıcaklığın üzerinde seyreden hava koşullarından dolayı, zeytinyağının muhafaza edildiği ortamın oda sıcaklığından fazlası olmamasına dikkat edilmelidir. Yüksek sıcaklıkla birlikte, zeytinyağının yapısı, tadı ve kokusu bozulmaya başlar.
Peki zeytinyağı buzdolabında saklanır mı?
Natürel bir zeytinyağı, 5 °C – 6°C sıcaklıkta katılaşır. Buzdolabında saklanan zeytinyağlarında donma gerçekleşir. Yapısı katılaşır, rengi dumanlı bir hal alır. Bu normal bir durumdur. Bu durumda, zeytinyağınızın yapısı bozulmuştur dememiz yanlış olur. Oda sıcaklığında bırakıldığında, tekrar eski akışkan halini alacak ve rengi berraklaşacaktır.
Ancak, buzdolabında şişenin kapağında buğulanma nedeniyle oluşan su damlacıkları, yağın üzerine damlayabilir ve yağın acılaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle, buzdolabında saklanması önerilmez.
AMBALAJ ŞEKLİ: Zeytinyağının koyu renkli cam şişelerde saklanması önerilmektedir.
Plastik kaplarda muhafaza edilen zeytinyağları uzun süre bekledikten sonra, diğer gıda ürünleri gibi, plastik malzeme ile etkileşime girebilme riski bulunmaktadır. Aynı zamanda, uzun süre bekleyen plastik malzemeler gıdaları muhafaza etmek için uygun değildir.
Özellikle, pratik olması açısından evlerde plastik şişeler zeytinyağlarını saklamak için kullanılmaktadır. Pet şişelerin belli derecede hava geçirgenliğine sahip olduğunu unutmamız gerekmektedir. Hava geçirgenliği, zeytinyağının kalitesine olumsuz etki yapacaktır.