Zeytinyağı Sağlıklıdır, Çünkü…
Hücreleri Korur!
Zeytinyağında doğal olarak bulunan antioksidanlar hücrelerin korunmasını sağlar. Zeytinyağı tüketimi; mikroorganizma, bakteriler ve virüslerden gelen dış saldırılara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Yapılan bilimsel çalışmalar bazı habis tümörlere (göğüs kanseri, prostat kanseri, deri kanseri, kolon kanseri vb.) karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Zeytinyağı kullanan kadınlarda göğüs kanseri riskinin azaldığı gözlenmektedir.
Böbrek, pankreas, mide, karaciğer ve kalp dostudur!
Zeytinyağı mideyi koruyucu bir tabaka ile sararak mide asidini azaltır, gastrit, ülser ve reflüye karşı korumada yardımcı olur. Midenin içindeki gastrit içerikli maddeler daha yavaşça ve azar azar onikiparmak bağırsağına geçerler, böylece daha büyük bir ‘doygunluk’ hissiyle besleyici maddelerin bağırsağın içinde emilmeleri ve hazmedilmeleri kolaylaşır. Kalsiyum, demir, magnezyum gibi besin maddelerinin bağırsaklardan emilimine ve bağırsakların iyi çalışmasına katkıda bulunur. Pankreasın yeterli ve etkin çalışmasını sağlar. Pankreas aktivitelerinin sabit tutulmasını gerektiren hastalıklarda önerilir. Safra taşı ve dalak taşı oluşumu riskini ciddi oranda azaltır, sarılığa ve karaciğer sancılarına iyi gelir. Böbreklerin ıslahında, taşları düşürmede, karın ağrılarının giderilmesinde etkilidir. Zeytinyağı bakımından zengin bir beslenme şekli şeker hastalığının başlamasını önlemeye ve geciktirmeye yardımcı olur. Zeytinyağının kalp sağlığı üstündeki en önemli etkisi, kandaki “kötü kolesterol” (LDL) miktarını düşürmesidir. Zeytinyağı, kandaki kolesterol miktarını kontrol ederek damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olur.
Kolesterol Düzenleyicidir!
Zeytinyağı tüketimi; LDL kötü kolesterolü azaltır, HDL iyi kolesterol seviyesini değiştirmez, hatta yükseltebilir ve kan basıncını kontrol eder.
Yaşlanmanın etkilerini geciktirir!
Zeytinyağı, yaşlanmada etkili olan molekülleri ve serbest radikalleri yok etmek ve ortalama ömür uzunluğunu uzatmak üzere olumlu biyolojik bir rol oynayan çeşitli antioksidanlar (E vitamini, polifenoller…) bakımından zengindir. Başta E vitamini olmak üzere çok sayıda antioksidan madde içeren zeytinyağı, hücreleri yeniler, doku ve organların yaşlanmasını geciktirir. Zeytinyağı bakımından zengin diyetler, sağlıklı yaşlı kişilerde hafıza kaybını engelleyebilir. Özellikle zeytinyağı gibi geniş miktarda mono-doymamış yağ içeren bir beslenme türü uygulanan yaşlı kişiler üzerinde yapılan bir çalışmada, bilişsel işlevde daha az gerileme olduğu ortaya çıkmıştır.
Kemik gelişimine katkı sağlar!
Zeytinyağı; kemiklerin mineralleşmesine ve doğal gelişimine yardımcı olmakta, güçlenmesini hızlandırmaktadır. Zeytinyağının kemik kalsifikasyonu üzerinde olumlu etki ettiği görülmüştür ve ne kadar çok zeytinyağı tüketilirse kemik mineralizasyonununda o kadar iyi olduğu görülmüştür. Zeytinyağı kalsiyum emilimine yardım eder; büyüme esnasında ve de kemik erimesi korumasında önemli bir rol oynar.
Saçları ve cildi besler, korur, yumuşatır!
Zeytinyağı, cilde ve saçlara çok faydalıdır. Cildi besler, korur ve yumuşatır. Saçları güçlendirir, parlaklık kazandırır. Saç dökülmesini engeller.
Kaynak:
Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) yayınları
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) yayınları