Türk Telekom Marmara Bölge Müdürlüğü görevinden istifa edip Aydın’ın Karacasu ilçesine yerleşen Tuna Yılmaz’ın hikayesi Bilge Ağaç dergisine konu oldu.
İstanbul’da ünlü markalarda uzun yıllar sürdürdüğü yöneticilik görevlerini kızının büyük bir şehirde büyümesini istemediği için bırakan hiçbir bağı olmasa da araştırmaları sonucu keşfettiği Karacasu’ya gelerek zeytin ve zeytinyağı üretimine başlayan ve ‘Doli Mio’ markasıyla ürünlerini online satışla Türkiye’nin her yerine pazarlayan Tuna Yılmaz’ın hikayesi Bilge Ağaç dergisine konu oldu.
6 YILDIR KARACASU’DA YAŞIYOR
İstanbul’da 17 yıl üst düzey firmalarda yöneticilik yapan son olarak görev yaptığı Türk Telekom Marmara Bölge Müdürlüğü görevinden istifa edip çok iyi bir maaşı ve kariyeri bırakarak Karacasu’da zeytin yetiştiriciliği başlayan ve 6 yıldır buna devam eden Tuna Yılmaz’ın hayat hikayesi ve markası Doli Mio ilgi çekmeye devam ediyor. Yılmaz’ın 24 Ağustos 2019 tarihli Ses Gazetesinde “İstanbul’un plazalarını bırakıp tarlada zeytin üretimine başladı” başlığı ile yayımlanan hikayesi bu kez dijital ve basılı yayın yapan Bilge Ağaç’ın son sayısında kendisine yer buldu.
“DERECE ALMAYI HEDEFLİYORUZ”
Dergi yöneticilerinin kendisine ulaştığını, hayat hikayesini ve markasını Bilge Ağaç okurlarıyla paylaşmaktan büyük keyif aldığını ifade eden Yılmaz, “Dergi, Turkcell Dergilikte 75 bin defa indiriliyor. Uçakların dış hat seferlerinde basılı olarak yolcularla buluşuyor. Dergi, uluslararası fuarlarda açılan stantlarda sergileniyor. Kendim ve markamdan ziyade Karacasu’nun adını bu şekilde duyurmaktan mutluyum” dedi. İnsanları gerçek zeytinyağı ile tanıştırmak hedefiyle yola çıkan Yılmaz, “Yüksek polifenollü ve antioksidan değerleri yüksek zeytinyağlarını insanların sofralarına misafir etmek ve sağlıklarına bir katkıda bulunup Türk ve Karacasu zeytinyağını tüm dünyaya duyurmak istiyorum. Yurtdışındaki yarışmalara katılıp derece alarak bu hedeflerimize ulaşabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
TÜRK MARKASIYLA DÜNYADA KABUL GÖRECEK YAĞI ÜRETİYOR
Yaptığı araştırmalar sonucu en uygun üretimi Karacasu’da yapacağını düşündüğü için 6 yıl önce burada zeytin arazisi satın alıp üretime geçen Yılmaz, markalaştırdığı zeytinyağını online satışla Türkiye’nin her yerine göndermeye başladı. Karacasu’da en iyi zeytin yağını üreterek Türkiye ve Karacasu adıyla tüm dünyaya pazarlanması için çalıştığını söyleyen Yılmaz, “Ben Türk markasıyla dünyada kabul görecek yağı üretmeye çalışıyorum Karacasu’da” ifadelerini kullandı.
İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ
Aslen Muğlalı olan Tuna Yılmaz, 2002 yılında Adnan Menderes Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun olduktan sonra Coco-Cola, Avea ve Türk Telekom gibi büyük firmalarda yöneticilik yaptı. Kızı Zeynep’i İstanbul’da büyütmek istemeyen Yılmaz, finans yöneticisi eşi Güliz ile birlikte karar alıp ailesinin de yaşadığı İzmir’e yerleşti. Zeytin üreticiliği yapmak üzere arayışa giren Yılmaz, fiyat-maliyet dengesi açısından son derece uygun olduğunu tespit ettiği Karacasu’da 6 yıl önce arazi satın alarak zeytinciliğe girişti. 64 dekar arazide 2 bin ağaca gözü gibi bakan Yılmaz, naturel sızma zeytin yağı üretimine başladı. Paketleyip şişelediği ürünlerini internet üzerinden Türkiye’nin her yerine pazarlayan Yılmaz, yurt dışı fuarlara katılarak ihracat için pazar arayışlarını da sürdürdüğünü dile getirdi.
“APARTMAN DAİRESİNDE DEĞİL TOPRAKTA BÜYÜSÜN”
Tüm zorluklarına rağmen, üretmekten vazgeçmeyeceğini ve bu yoldan dönmeyeceğini ifade eden Yılmaz, “2 yıl önceye kadar Türk Telekom Marmara Bölge Müdürüydüm. Eşimle birlikte İstanbul’da yaşıyorduk. İstanbul gerçekten zor bir şehir. İşimden kendi isteğimle istifa ettim. Zeytin işine başladım. Burada zeytin arazim var. Yıllarca plazalarda çalıştık. Çok seyahat ve yoğun bir tempo ile yaşadık. Kızım 16 milyonluk bir şehirde büyümesin atalarıyla, büyükleriyle birlikte büyüsün istedik. Kızımızın yetişmesi ve büyümesi ile ilgili bir karar. aldık. İstanbul’da bir apartman dairesinde bir bakıcıyla bizim eve dönmemizi bekleyecekti. Karmaşıklığı ve trafiği ile zor bir şehir İstanbul. Ne alt yapı yeterli, ne üst yapı. Bir nefes almak için 2 saat yol gitmek gerekiyor” dedi.
KIZI İÇİN HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
2002 yılında Adnan Menderes Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Yılmaz, Coca Cola’da 8 yıl satış şefliği yaptı. Daha sonra Avea’da saha satış şefi olarak görev yapan Yılmaz, ardından 9 yıldır Türk Telekom Marmara Bölge Müdürü olarak görev yaparken kendi isteğiyle ayrılıp üretim yapmaya başladı. 220 kişilik bir ekibi olan ve sabit internet, sabit telefon, metro fiber hizmetleri ve mobil hizmetlerden sorumlu olan Yılmaz, kızının dünyaya gelmesi ile birlikte bambaşka bir hayata yelken açtı.
KARACASU ZEYTİNİ MARKA OLDU
Zeytin sayesinde Karacasu’yu keşfettiğini söyleyen Yılmaz, “Fayda ve maliyet dengesini araştırdım. Zeytin ağacı olan bir arazinin fiyatı ve faydası bütün körfez bölgesinden başlayarak Akdeniz’e kadar taradım. Fayda ve maliyet dengesi en iyi Karacasu’daydı. Burada çok güzel dostluklar edindik. 64 dekar bir arazide 2 bin ağacım var. Yıllık üretim kapasitesi 10-15 ton civarında. Burada zeytin ve zeytinyağı üretiyorum. Ben 21-24 derece arasında soğuk sıkım yapıyorum. Doli Mio markası ile ürettiğim zeytin yağının kendi web sitem üzerinden Türkiye çapında satışını gerçekleştiriyorum” ifadelerini kullandı.
“GÜCÜMÜZÜN FARKINA VARMALIYIZ”
Her zaman üretmekten yana olduğunu ve İzmir’e geldiğinde daha önceki çalışma alanlarına benzer alanlarda çalışabilecek olsa da üretimi seçtiğini ifade eden Yılmaz, “Üretmek ve ürettiğini satmak çok önemli. İncir, kestane, fındık dediğiniz zaman dünyada bizden başka alternatifi yok. Ama maalesef biz gücümüzün farkında değiliz. Pazarlama faaliyetlerini doğru düzgün yapamıyoruz. İtalya yılda 600 milyon ton zeytinyağı üretip 2 milyar ton satıyor. Yani ürettiğinin 3,5 katını satıyor ve dünyada her şey İtalyan zeytinyağı olarak geçiyor. Kusura bakmasınlar ama Osaka’da, New York’ta, İsrail’de, İtalya’da ödül almış yağlarımız var bizim. En az onlar kadar iyi yağ yapmayı biliyoruz. Ama yapmıyoruz. İşin gerçeği bu. Ben bu yağı yapmaya çalışıyorum Karacasu’da” şeklinde konuştu.
KARACASU ZEYTİNYAĞI İÇİN İHRACAT PAZARI ARAYIŞI
Aynı zamanda zeytinyağı tadım uzmanı olduğunu ifade eden Yılmaz, “İstanbul’daki 16 panelistten bir tanesiyim. Zeytin yağlarına duyusal analiz yapıyoruz. İtalyanlardan da zeytinyağı yapımında destek alıyorum. Güney Kore’de Gıda ve Tarım Fuarına katıldım. Tayland ve Arjantin’de fuarlara katılacağım. İhracata yönelik neler yapabilir diye pazar arıyorum. Bazı bağlantılarımız var fakat bir dezavantajlarımız da var. İtalyanlar ve İspanyollar bütün pazarı parsellemiş durumda. Güney Kore’de yağımız çok beğenildi ama yağınızı İspanya’ya gönderelim, orada şişeletelim, Made in Spain yazsın, biz bunu alalım, dediler. Bir milyon kazanacağımı bilsem bunu yapmam. Henüz para kazanmaya başlamadım ama bu yoldan da vazgeçmeyeceğim” dedi.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
BİLGE AĞAÇ DERGİSİ’NDEN ALINMIŞTIR.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
FİRMA HAKKINDA
Neden Doli Mio?
Ekim ayında hasat yapıyoruz
Topladığımız zeytinin tanesinin fermente olmaması için kasa ile taşıyoruz
Hasat ile aynı gün, 22-24 derecede sıkıyoruz
Sıkım öncesi makineleri mutlaka temizliyoruz
Krom tankta saklıyoruz
Güneş ışığına maruz bırakmıyoruz.
YEMEDİĞİMİZ YAĞI YEDİRMİYORUZ.
Günümüz koşullarında sağlıklı gıdaya ulaşmak hepimizin önceliği.
Uzun yıllara dayanan deneyimlerimizi iyi tarım felsefesi ile birleştirerek Aydın ili Karacasu ilçesindeki ağaçlardan elde ettiğimiz zeytinyağımız Doli Mio’yu beğeninize sunuyoruz.
Ölmez ağaç veya hayat ağacı olarak adlandırılan zeytin ağaçlarımızı büyük özenle isliyor, tarladan sofraya olan yolculuklarının en sağlıklı şekilde olabilmesi için büyük emek harcıyoruz.
O.N.A.O.O (Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio di Oliva) zeytinyağı tadım uzmanlığı sertifikalı olarak yerel panelistler ile düzenli olarak bir araya geliyor hem yerel hem de dünyanın diğer coğrafyalarından gelen ürünlerinin değerlendirmesini yapıyoruz.
Sofralarınızın her zaman bereketli ve lezzetli olmasını diliyoruz.
ADRES VE İLETİŞİM BİLGİLERİ
Cuma Mahallesi, Fatih Rüştü Zorlu Caddesi No:31
03970 Karacasu / Aydın
Tuna Yılmaz / Tema Ticaret
Doli Mio Zeytinyağı
Telefon: +90 256 441 3535
Mobile: +90 505 009 0909
E-Mail: [email protected]