Ana Sayfa HABERLER Aydın Ticaret Borsası’nda Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Sorunları Konuşuldu

Aydın Ticaret Borsası’nda Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Sorunları Konuşuldu

256
0

Aydın Ticaret Borsası’nda 2023/2024 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı düzenlendi. Aydın Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2023/2024 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı’na Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Meclis Başkanı A.Bahri Erdel, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı M. Kadri Gündeş, Aydın Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ali Rüstem Şanlı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleri, oda/borsa başkanları, ziraat odası başkanları ve sektör temsilcileri katılım sağladı.

Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleşen zeytin ve zeytinyağı sektör toplantısında üyelerin sektörde karşılaştıkları sorunlar ve talep ettikleri konular üzerine istişarelerde bulunuldu.

Zeytin ve Zeytinyağı Sektör toplantısının açış konuşmasını yapan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, zeytin ve zeytinyağı üretiminin, ülkemizde en önemli tarım faaliyetlerinden biri olduğunu beraberinde ilimiz ekonomisine önemli ölçüde katma değer sağladığını ifade ederek İnternational Olive Council verilerine göre ülkemizin dünya zeytinyağı üretiminde İspanya’dan sonra 2.sırada geldiğini belirtti.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, ”Türkiye’ de sofralığa ayrılan zeytin ağacı varlığının %9’u ilimizde yer almakta olup ülkemizde sofralık zeytin üretiminin %88,8’i ilimizden karşılanmaktadır. 2022 yılında ülkemizde 938 bin ton sofralık zeytin üretimi gerçekleşmiştir. Bu üretimin yaklaşık 83 bin tonu ilimize aittir. Yine Türkiye’de yağlığa ayrılan zeytin ağacı varlığının %15’i ilimizde yer almakta olup Türkiye yağlık zeytin üretiminin %12’si ilimize aittir” dedi.

2022-2023 sezonunda zeytinyağında ülkemizde toplam 701 milyon 850 bin dolar sofralık zeytinde ise 184 milyon 511 bin dolar ihracat gerçekleştiğini ifade eden Çondur, “İlimiz ise 2022-2023 sezonunda ülkemize zeytinyağında 40 milyon 584 bin dolar, zeytinde ise 33 milyon 228 bin dolarlık katkı sağlamıştır ”dedi.

2022-2023 sezonunda Aydın Ticaret Borsası’nda işlem gören sofralık zeytin ve zeytinyağı hakkında bilgilendirmede bulunan Çondur, “Borsamızda 2022 -2023 sezonunda yaklaşık 46 bin 200 ton sofralık zeytin işlem görürken ortalama satış fiyatı 21 lira olarak gerçekleşmiştir. Yine geçen yıl borsamızda 34 bin ton zeytinyağı işlem görmüş olup ortalama satış fiyatı ise 91 lira 34kuruş olarak gerçekleşmiştir ”dedi.

Aydın Ticaret Borsası ‘nın ilimiz tarımsal ürünlerinin ekonomik katma değerinin artması ve coğrafi işaretler aracılığıyla tescil edilerek koruma altına alınmasıyla ilgili önemli çalışmalarda bulunduğunu ifade eden Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Ticaret Borsası tarafından coğrafi işaret tescili alınan Aydın Memecik Zeytinyağı, Aydın Memecik Zeytini ve Aydın Yamalak Sarısı Zeytini hakkında bilgi verdi.”Çondur, 18 Ekim 2023 tarihi İtibariyle de başvurusunu yapmış olduğumuz Aydın Memecik Zeytinyağı, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde ilan edilmiştir. böylelikle Avrupa Birliği’nde ilimize ait coğrafi işaret sayısı 3’e çıkmıştır. İlimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum ”dedi.

Çondur, Aydın Ticaret Borsası üyelerinin ticari hayatında markalaşma sürecine katkı sunmak adına projeler geliştirdiklerini ifade ederek” Buna istinaden Aydın Ticaret Borsası, üyelerinin fikri ve sınai mülkiyet konusunda bilgilenmelerini sağlamak, ar-ge faaliyetleri neticesinde ortaya çıkacak olan patent, faydalı model ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin, ulusal ve uluslararası mevzuat ile her türlü bilgi ve dokümana kolaylıkla erişebilmesi ve gerekli durumlarda uzman desteğinin verilebilmesi amacıyla, marka ve patent danışmanlık ofisini, üyelerimizin hizmetine sunmuştur” dedi.

Aydın Ticaret Borsası üyelerinin ürünlerinin ulusal ve uluslararası tüm alıcılar ile buluşabileceği Yöresel Aydın Platformu hakkında bilgi veren Çondur, bu platformun tamamen ücretsiz olduğunu ve nihai tüketicilerin doğrudan üyelerle iletişime geçebileceğini vurguladı.

Dünya genelindeki zeytinyağı ihracatı ve ithalatı konusunda katılımcıları bilgilendiren Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, miktar, değer ve birim fiyat konusunda ülke sıralamalarına yer verdi. Çondur, “Dünya genelindeki ihracat ve ithalat rakamları göz önünde bulundurulduğunda, Çin’de Zeytinyağı ihracat potansiyelinin yüksek olduğu belirlenmiş ve rapor hazırlanmıştır ”dedi. Çondur, “Zeytinyağı için ve büyüyen bir pazara sahip olması nedeniyle Türk ihracatçıları için Çin cazip bir pazar haline gelmiştir. Bu çerçevede uygun fiyat dengesine göre farklı gelir grubuna sahip tüketici segmentlerine ürün ihracatı yapılması mümkün olduğu görülmüştür. Bu kapsamda aydın memecik zeytinyağımızın Çin pazarında yer almasını sağlayabilmek adına Çin pazarına ihraç edeceğimiz zeytinyağımızın markalaşma sürecinin iyi yönetilmesi önemlidir. Özellikle 2024 – 25 ve 26 yılında düzenlenecek olan gıda fuarlarında aydın memecik zeytinyağımız ile hem ilimizin hem de ülkemizin tanıtımını yapmak adına firmaların fuarda yer alması önem arz etmektedir” dedi.

Aydın Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ali Rüstem Şanlı, gerçekleşen 2022- 2023 Zeytin ve Zeytinyağı sektör toplantısında üretim verileri hakkında bilgilendirmede bulundu. Şanlı,” Toplam üretimimizin 249 bin tonunu yağlık, 83 bin tonunu ise sofralık zeytin oluşturmaktadır. İlimiz yağlık zeytin üretim miktarı ile ülke sıralamasında ikinci, zeytin üretimi ile dördüncü sıradır. İlçe bazında yağlık zeytinde Çine ilçemiz 29 bin 953 ton ile sofralık zeytinde ise Karacasu ilçemiz 18 bin 236 ton ile başı çekmektedir. İlimizde 160 bin hektarlık bir alanda üretim yapılmakta olup, alanın yüzde 19’unda organik tarım uygulanmaktadır. ÇKS’ye kayıtlı üretici sayımız 36 bin 368’dir. Bu sezon yaz sıcaklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi önceki yıla göre üretim rakamlarında düşüş beklenmektedir. İlimizin 2022 yılı destekleme rakamlarına göre 2 bin 368 üreticiye yaklaşık 5 milyon TL dane zeytin desteklemesi yapılmıştır. Ege İhracatçılar Birliği verilerine göre ilimizden 2022-2023 sezonunda yaklaşık 25 bin 500 tonu zeytin, 8 bin 500 tonu zeytinyağı olmak üzere toplamda 34 bin tonluk bu da yaklaşık olarak 74 milyon dolar değerinde ihracatın gerçekleştirildiğini göstermektedir” dedi.

20232024 Sezonu Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı’nın 2. Oturumunda Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Türker SARAÇOĞLU “Zeytin Hasat Mekanizasyonu ”konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Sunumun ardından Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur’un moderatörlüğünde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Çiçek ve Gıda ve Yem Şube Müdürü Figen Sezer Köksal’ın konuşmacı olarak katılım sağladığı soru cevap bölümü gerçekleştirildi.

Zeytin ve Zeytinyağı sektöründe yaşanılan sorunların çözümü noktasında atılması gereken adımların ve alınması gereken önlemlerin aktarıldığı toplantıda, üyeler ile birlikte zeytin ve zeytinyağı sezonunun mevcut durumu değerlendirildi.

Toplantı boyunca gündeme gelen tüm sorunların çözümü için ortak hareket etme kararı alan sektör temsilcileri, konularla ilgili çalışmaların yürütülmesi noktasında fikir alışverişinde bulundu.