Ana Sayfa POPÜLER YAZILAR Flos Olei ; Dünyanın En İyi 500 Zeytinyağı Bu Katalogda

Flos Olei ; Dünyanın En İyi 500 Zeytinyağı Bu Katalogda

606
0
Flos Olei
Dünyanın en iyi zeytinyağlarını merak ediyor ama hepsini tek bir çatı altında nereden bulacağınızı bilmiyor musunuz? O halde Flos Olei ile tanışmanızda fayda var.
Başvuruları her yıl nisan ayı sonuna kadar yapılan, değerlendirmeleri uzman tadımcılar tarafından 5 aylık sürede kurallara sıkı şekilde uyularak titizlikle gerçekleştirilen ve sonuçta en iyi 500 markaya yer verilen katalog, halen tüm dünyadan en iyi zeytinyağlarını bir araya getiren tek rehber olma özelliğini sürdürüyor.

Flos Olei; İtalyan gazeteci, gıda eleştirmeni, şarap ve zeytinyağı tadımcısı Marco Oreggia’nın, uzman tadımcı Laura Marinelli ile beraber zeytinyağına gereken önem ve ilginin verilebilmesini sağlayabilmek, dünyada kaliteli zeytinyağı üretimini teşvik edebilmek adına başlattığı bir organizasyon. Zeytinyağı tutkunlarının ve zeytinyağına yeni başlayanların yanı sıra üretici, ithalatçı, dağıtımcı ve teknisyenler gibi sektör çalışanlarına hizmet amacıyla 2001’de L’Extravergine dizisinin ortaya çıkmasına öncülük eden, 2010’dan bu yana da yoluna Flos Olei ile devam eden Oreggia, “Aslında her şey bir tür oyunla başladı” diyor.
Marco Oreggia

BAŞLANGIÇTA ZORLANDIK AMA DEĞDİ

Başlangıçta projeyi tanıtmanın gerçekten zor olduğunu itiraf eden Marco Oreggia, “Zeytinyağı teknolojisi üreticilerinin pek çoğuyla görüşmeler yaptıktan sonra zeytinliklerin bir listesini hazırladım. Sonrasında tek tek hepsiyle bağlantı kurmaya başladım. Bu işe kaliteli naturel sızma zeytinyağının bugünkü popülerliğini kazanmasından çok daha önce başladım. Zaten projenin gücü de buradan geliyor. Bu rehberde yer alan üreticiler birbirlerini rakip olarak görüp de kaliteyi sınırlara hapsetmek yerine tüketicilere mükemmel tatlar sunmayı tercih ediyorlar. Böylelikle ürettikleri natürel sızma zeytinyağları da hak ettiği ilgi ve takdiri kazanıyor” diye ekliyor.
Flos Olei

HEDEF TÜM DÜNYADAKİ TÜKETİCİLER

Bundan 10 yıl önce İtalya’da bile zeytinyağı hakkında çok az konuşulduğunu, pek çok insan sadece şarapla ilgilendiğini belirten Marinelli ise, “Oreggia’nın öncülüğü ve ileri görüşlülüğü zeytinyağına olan ilgiyi artırdı. Açık bir şekilde asıl hedeflerimiz tüm dünyadaki tüketiciler. Bu nedenle rehber İtalyanca ve İngilizce yayımlanıyor. Çaba ve tutku gerektiren bir sektörün geleceği, aldığı ürün hakkında maalesef her zaman iyi bilgilendirilmeyen tüketicilerine bağlı. Flos Olei’nin sadece tarihimizin ve kültürümüzün merkezinde yer almayan, aynı zamanda sağlıklı ve doğru beslenme şekli için temel oluşturan bir ürünü daha iyi anlamasına yardımcı olmasını umuyoruz” görüşünü dile getiriyor.
Ne diyelim, darısı ülkemizin başına… Bu kadar kaliteli yağlar üreten bu ülke bir gün kendi kataloğunu da hazırlar inşallah!
Flos Olei Zeytinyağı Kataloğu

TÜRKÇE KARŞILIĞI EN İYİ YAĞ

Latince’de flos, ‘çiçek’ ve ‘en iyi kısım’; olei de, ‘yağ’ anlamına geliyor. ‘Flos Olei’nin dilimizdeki karşılığı ise en basit şekliyle ‘en iyi yağ’ demek.

REFERANS NİTELİĞİNDE

Flos Olei, genel itibariyle bilinçli ve tutkulu yiyecek ve içecek tüketicisini, zeytin sektörü çalışanlarını (tarım bilimciler, çiftçiler, zeytinciler, yağ teknisyenleri, teknoloji uzmanları), yüksek kalitede yiyecek içecek hizmeti sağlayan işletmeleri (özellikle ellerinde zeytinyağı çeşitleri bulunduran konuyla ilgili restoran sahipleri, şarap dükkanları, şarap evlerinin sahipleri/yöneticileri, uzman tadımcılar) hedefliyor.

ÇOĞALT, TANIT YAYGINLAŞTIR VE TUTUN

Flos Olei, 5 kıtanın tümünde zeytin üretimini tanımlayan ve her bir ülkenin en iyi natürel sızma zeytinyağlarını seçen özelliğiyle tek olma özelliğine sahip bir rehber olarak nitelendiriliyor. Katalogda her ülke tarihi ve kültürel bilgilendirme ile üretim verilerinin verildiği yazılarla tanıtılıyor. Ayrıntılı harita hem en iyi zeytin alanlarını, hem de coğrafi işaretli bölgeleri içeriyor. Buna ek olarak her çiftlik yağ tadımı ve gastronomik eşleşmeleriyle ilgili bilgilendirme notuyla tanıtılıyor. İspanya ve İtalya gibi zeytin üretiminde başı çeken diğer ülkelerin dışında son yıllarda üretim açısından ilerlemeler kaydeden Hırvatistan, Portekiz, Slovenya, Fas, Güney Afrika, Avustralya ve Şili’nin yanı sıra tüketimlerindeki artışla ilgiyi üzerlerine çeken Çin, Japonya ve Brezilya derinlemesine inceleniyor. Flos Olei, dünyanın neresinden gelirse gelsin kaliteleriyle dikkat çeken ürünleri çoğaltmayı, tanıtmayı, yaygınlaştırmayı ve tutundurmayı hedefliyor.

TÜRKİYE’DEN KİMLER VAR?

Bu rehbere girmek öyle kolay değil! Jüri dünyaca kabul görmüş uzman tadımcılardan oluşuyor. Değerlendirme tam 5 ay sürüyor. Kurallardan asla taviz verilmiyor. Her şey titizlikle gerçekleştiriliyor. Kılı kırk yararcasına bir süreç yürütülüyor. Kataloğun yayınlanmaya başlandığı 2010’da ve 2011’de ülkemizden 3’er firma kendine yer bulabilirken bu sayı 2012’de 7’ye, 2013’te 11’e yükseldi. 2014’te 9, 2015’te 3, 2016’da 11, 2017’de 7, 2018’de ise 7 olarak gerçekleşti. Toplamda ise 24 marka bu yayında yer almayı başardı.
2010

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Taylıeli Olive&Olive Oil, Sitare-Osman Menteşe Çiftliği

2011

Taylıeli Olive&Olive Oil, Sitare-Osman Menteşe Çiftliği, Dionysos

2012

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Nar Doğal Ürünler, Semercioğlu Zeytincilik, Rengin Suar, Taylıeli Olive&Olive Oil, Dionysos, Sitare-Osman Menteşe Çiftliği

2013

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Kürşat Tarım Ürünleri, Laleli Olive and Olive Oil Establishment, Nar Doğal Ürünler, Rengin Suar, Ana Gıda, Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği, Dila Entegre Tarım, Sitare-Osman Menteşe Çiftliği, Kairos Zeytinevi, Selia

2014

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, Kürşat Tarım Ürünleri, Laleli Olive and Olive Oil Establishment, Nar Doğal Ürünler, Rengin Suar, Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği, Kairos Zeytinevi, Sitare-Osman Menteşe Çiftliği, Selia

2015

Nar Doğal Ürünler, Zetay, Sitare-Osman Menteşe Çiftliği

2016

Tariş Zeytin ve Zeytinyaği Tarim Satış Kooperatifleri Birliği, Laleli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi, Nar Doğal Ürünler, Sankara İstanbul Biyoteknoloji, Zeytinseli Zeytincilik, Zetay, Genç Zeytin Bahçesi, Kairos Zeytin Evi, Sitare-Osman Menteşe Çiftliği, Turgut Anadolu Yatırım, Yava

2017

Yava, Turgut Anadolu Yatırım, Zetay, Zeytinseli Zeytincilik, Rengin Suar, Selme, Ethem Bey Zeytinyağları

2018

Laleli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi, Bata Tarım, Zetay, Sitare-Osman Menteşe Çiftliği, Kairos Zeytin Evi, Özem Olives, Rengin Suar

2019

Nova Vera, Menteşe Som, Zetay, Kairoas Zeytinevi ve Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz